Hilde Crevits na eerste dag onderhandelen: “Toekomst provincies belangrijk voor CD&V”

De Vlaamse onderhandelaars kwamen dinsdag voor het eerst samen in Brussel. © belga
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Ontslagnemend Vlaams minister Hilde Crevits is voorlopig de enige West-Vlaming aan de onderhandelingstafel voor de Vlaamse regering. “Het is even wennen”, zei ze na afloop van de eerste onderhandelingsdag.

“De eerste dag van de onderhandelingen is alvast goed, zeer goed verlopen”, zegt Hilde Crevits die voor CD&V samen met Wouter Beke en Koen Geens aan de onderhandelingstafel zit.

Er zitten geen andere West-Vlamingen aan tafel. “En dat is inderdaad even wennen”, zegt minister Crevits. “Het is ook anders dan vorige keer, toen zaten we aanvankelijk maar met twee partijen aan tafel. Maar… er komen straks wel meer West-Vlamingen aan de onderhandelingstafel”, stelt de minister gerust. “We werken met één centrale onderhandelingsgroep, waaraan ik deelneem voor CD&V en er starten straks 14 kleinere werkgroepen rond bepaalde, afgebakende thema’s waaraan onder meer de parlementsleden deelnemen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De nota-De Wever van N-VA die maandag werd voorgesteld vormt de basis voor de gesprekken met Open VLD en CD&V. “Het is een ontwerpnota,” zegt Hilde Crevits, “een N-VA-tekst waar nog heel wat punten moeten worden aan toegevoegd. De nota telt amper zeven pagina’s, een regeerakkoord zal uiteraard veel uitgebreider zijn.”

Een van de discussiepunten wordt ongetwijfeld de toekomst van de provincies. “Voor onze partij is dat inderdaad geen onbelangrijk punt. Ik geloof niet zo sterk in stadsgewesten, de provincie heeft als bestuur haar meerwaarde op diverse terreinen bewezen – ik merk dat ook bij ons in Torhout op het vlak van waterbeheersing – en dat is niet zomaar over te nemen door een ander bestuur of door lokale besturen”, vindt Hilde Crevits. Het laatste woord is daar dus lang nog niet over gezegd.

https://twitter.com/crevits/status/1161205657971953664Hilde Crevitshttps://twitter.com/crevits

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Een dwangmatige fusie van gemeenten vermeldt de nota-De Wever niet. Die fusies liggen gevoelig. N-VA is voorstander van een forse fusiebeweging en ook Open VLD haalt daar zijn neus niet voor op. “Dwang is inderdaad niet nodig,” zegt minister Crevits. “Overigens zijn de gemeenten die zelf beslisten om tot fusie over te gaan, gemeenten waar CD&V bestuurt.”

De nota-De Wever stelt ook voor om de helft van de pensioenlast van de gemeenten over te nemen. Vermoedelijk zal CD&V aandringen op een ruimere overname van die last? “Veel gemeenten hebben budgettaire zorgen. Er was in de vorige bestuursperiode nog de vraag van een aantal West-Vlaamse burgemeesters om bij de verdeling van middelen voor gemeenten ook rekening te houden met meer parameters, zoals de zorg voor open ruimtes. Ook dat zal zeker ter sprake komen in de verdere onderhandelingen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.