Het zit er in Oudenburg bovenarms op tussen schepen Maes en raadslid Reynaert

Stefaan Reynaert blijft pleiten voor het ondertekenen van het Save Charter. © LIN
Laurette Ingelbrecht

Stefaan Reynaert vroeg om een vertegenwoordiger van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen uitleg te laten geven in de gemeenteraad, maar dat ziet schepen Myriam Maes niet zitten.

De gemeenteraad van donderdagavond in Oudenburg werd in nog geen tien minuten afgehaspeld. De agenda stelde dan ook niet veel voor. Maar het zesde toegevoegde punt van Stefaan Reynaert (Open VLD) zorgde weer voor vuurwerk.

“Elke 25 seconden een verkeersdode”

Al voor de vierde keer had het raadslid het over het Save Charter van vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. Nu hield Stefaan Reynaert een betoog om de vereniging haar doelstellingen eens te laten uitleggen tijdens de gemeenteraad. “De vereniging wil graag, zonder enige verplichting, uitleg geven over haar doelstellingen en ook de bewering dat het tekenen van het charter een dure aangelegenheid is voor de stad, weerleggen”, aldus het raadslid van de oppositie.

We veranderen niet aan hetgeen we verkondigen. Gisteren niet, vandaag niet, morgen niet en volgend jaar niet.

“We moeten de ernst van de situatie onder ogen zien: elke 25 seconden is er op deze planeet een verkeersdode. In België zijn er dat twee per dag. Ik vraag dan ook aan deze gemeenteraad en vooral aan de collega’s-gemeenteraadsleden van CD&V dit voorstel te overwegen.”

Schepen van Mobiliteit Myriam Maes antwoordde dat ook zij dit Save Charter en de vereniging een warm hart toedraagt. “Maar het heeft geen zin om hen uit te nodigen: we veranderen niet aan hetgeen we verkondigen; gisteren niet, vandaag niet, morgen niet en volgend jaar niet. Als we het charter tekenen zullen daardoor niet minder ongevallen gebeuren. Dat je dit nu weer naar voor brengt op de gemeenteraad, is wellicht omdat je geen andere punten meer hebt”, sneerde Myriam Maes nog. “Je hebt met je serenade deze gemeenteraad gered.” Waarop het voorstel meerderheid tegen oppositie verworpen werd.

“Oppositie altijd slecht”

Toen ging Stefaan Reynaert uit zijn dak. Zo erg zelfs dat gemeenteraadsvoorzitter Gino Dumon enkele keren hard met zijn hamer het raadslid tot zwijgen aanmaande. “Uw houding is crapuleus”, riep Stefaan Reynaert nog. Zijn partijgenoot Anthony Dumarey trachtte de gemoederen te bedaren: “Het is niet verstandig om niet te luisteren naar de oppositie. Positieve zaken vanuit onze banken worden afgedaan als politieke spelletjes, maar dat is niet zo. Ik zit 20 jaar in deze gemeenteraad en weet intussen dat al wat de oppositie hier voorstelt, bij voorbaat al slecht is.

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.