Groen Kortrijk pleit voor premie voor wie beton inruilt voor natuur

De verlaagde Leieboorden bestaan volgens Groen te veel uit beton en te weinig uit natuur. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

We kunnen er niet omheen. Het mag deze week dan wat miezeren, de droogte van de afgelopen maanden is ook in Kortrijk voelbaar en zichtbaar. Die droogte is volgens oppositiepartij Groen niet enkel het gevolg van klimaatwijzigingen, maar ook van het gevoerde beleid van de afgelopen jaren.

“Want terwijl de boeren op hun velden smeken om water, organiseren de betonboeren in het stadhuis de hitte en de droogte van vandaag en morgen”, klinkt het verontwaardigd. “Kortrijk werd de laatste decennia in een razend tempo verhard. Hoewel het stadsbestuur al jaren terug vol trots een betonstop aankondigde, is verder verkavelen en ontwikkelen nog steeds de norm.”

“Wie wil zien wat de beloofde verkavelingsstop in Heule betekent, nodigen we uit om eens een kijkje te nemen in de Zuidstraat tegenover Potteau, waar op dit moment volop verkaveld wordt. Ook in de Bozestraat komen er binnenkort nog wat appartementen bij. In Marke zijn verschillende verkavelingen en KMO-zones in uitvoering of gepland. En ook op site MEWAF komen er verschillende hectares verharding bij. Om maar te zwijgen van de Leieoevers, waar het ene na het andere bouwproject uit de grond rijst. En dat terwijl in het stadscentrum en de dorpskernen de leegstand historisch hoog is.”

Concrete voorstellen

Tot overmaat van ramp wordt volgens de partij voor heel wat van de projecten ook grondwater opgepompt en in de riolering gestort. Fractieleider David Wemel formuleerde daarom vijf hele concrete voorstellen die hij wil voorleggen op de gemeenteraad van maandagavond. “Ten eerste moeten we het grondwater dat bij bouwprojecten wordt opgepompt recupereren. We pleiten ook voor een premie aan inwoners of bedrijven die hun terreinen ontharden. We hopen dat de stad versneld werk wil maken van meer groen en meer blauw in de binnenstad en in de dorpskernen. Een onthardingsplan voor de gebouwen en de terreinen van stad en OCMW zou daarbij van pas komen.” Tot slot pleit het gemeenteraadslid ook nog voor het aanstellen van een onthardingsmanager.

Fractieleider David Wemel heeft vijf concrete voorstellen klaar die hij maandagavond wil voorleggen aan de gemeenteraad.
Fractieleider David Wemel heeft vijf concrete voorstellen klaar die hij maandagavond wil voorleggen aan de gemeenteraad.© AN

Ondertussen lanceerde de partij ook een campagne op sociale media om de aandacht op het probleem te vestigen. Via #onthardkortrijknu kunnen mensen zich uitspreken over de problematiek. Verwacht wordt dat schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester) maandagavond tijdens de gemeenteraad zal reageren op het voorstel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier