Gouverneur geeft Vlaams Belang deels gelijk over rommelige Oostendse gemeenteraad

Reddy De Mey krijgt deels gelijk van de gouverneur omtrent de klacht die hij indiende tegen het Oostendse stadsbestuur. © RONNY NEIRINCK KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Gouverneur Carl Decaluwé geeft Vlaams Belang-gemeenteraadslid Reddy De Mey deels gelijk in een klacht over het rommelige verloop van de gemeenteraad van 27 september.

Het moeizame verloop van de gemeenteraad van 27 september inspireerde raadslid Reddy De Mey (Vlaams Belang) tot een klacht bij de gouverneur. De gemeenteraad vond voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis niet volledig digitaal plaats, maar was een ‘hybride’ zitting, waarbij een deel van de raadsleden in de raadzaal mochten plaatsnemen, maar de anderen in een aparte zaal van het stadhuis zaten en daar de zitting konden volgen via livestream. Ze konden ook stemmen, maar niet tussenkomen in de debatten. De raadsleden uit het ene zaaltje konden wel de anderen in de eigenlijke raadzaal komen aflossen.

De Mey vroeg zich af of dat wel legaal is. “Bovendien verliep het stemmen verward en moesten digitale stadstechnici meermaals tussenkomen. Tijdens de besloten zitting was er bovendien een hapering bij de stemming, waardoor een schepen dan maar mondeling riep ‘voor’ te zijn. Het punt werd goedgekeurd, maar de vraag is of er mondeling mag gestemd worden in een geheime stemming.”

Klacht gegrond

Gouverneur Decaluwé geeft Reddy De Mey nu deels gelijk. “De raadsleden die niet in de zaal aanwezig waren, konden niet volwaardig deelnemen aan de gemeenteraad. Op dit punt is uw klacht dus gegrond.” Alle genomen besluiten vernietigen, vindt de gouverneur echter te vergaand. Hij heeft wel een opmerking gestuurd naar de stad. De gemeenteraad verloopt trouwens weer volledig digitaal, sinds de coronacijfers weer de verkeerde richting uit gaan. (GLO/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.