Gouverneur Carl Decaluwé na beslissing Vlaamse regering: “Duidelijk en kordaat”

Gouverneur Carl Decaluwé kan zich volledig vinden in de strengere maatregelen die de Vlaamse regering heeft aangekondigd. “Ze zijn duidelijk en kordaat. De Vlaamse regering gaat zelfs nog verder dan wat onze West-Vlaamse burgemeesters wilden.”

Gouverneur Carl Decaluwé komt vanmiddag digitaal samen met alle 64 burgemeesters. © Davy Coghe

Ook gouverneur Carl Decaluwé volgde dinsdagavond met bijzonder aandacht de persconferentie van de Vlaamse regering. “Ik kan me volledig vinden in de strengere maatregelen die aangekondigd worden”, reageert hij. “Ze zijn streng en kordaat, en het werd ook zo gecommuniceerd. Cruciaal wordt nu de handhaving ervan. Hierover zal ik op heel korte termijn nog eens extra overleg plegen met de 64 burgemeesters in West-Vlaanderen. Dat punt zal ik absoluut nog eens benadrukken.”

Avondklok

In Zuid-West-Vlaanderen klonk de vraag naar een uniformiteit van de nachtklok luid. In Frankrijk is er een avondklok om 21 uur, in Wallonië tot 22 uur en in Vlaanderen tot middernacht. Aan de avondklok wordt echter niet meer gekomen. Die blijft gelden van middernacht tot 5 uur ‘s morgens. “Goh, er was inderdaad vraag naar meer uniformiteit, maar die avondklok is in het totale plaatje minder belangrijk. De samenscholing van maximaal vier personen blijft behouden en dat is veel essentiëler. Het aantal sociale contacten moet drastisch naar beneden.”

Zwembaden dicht

Burgemeester Decaluwé denkt dat zijn burgemeesters zich ook zullen kunnen vinden in de maatregelen. “Voor mij zijn ze nu streng genoeg, ja. Op bepaalde punten gaat de Vlaamse regering verder dan wat de burgemeesters vroegen. Over het al dan niet openhouden van de zwembaden waren de meningen onder de burgemeesters verdeeld, maar die gaan vanaf vrijdag 18 uur dus volledig dicht. Op het vlak van evenementen hadden we voorgesteld om die nog voor maximaal 10 mensen te laten doorgaan, maar ook die worden straks stopgezet. Zeer streng, maar dit heeft het voordeel van de duidelijkheid.”

Een overzicht van het laatste nieuws rond het coronavirus vind je hier terug.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.