Gemeentebestuur en oppositie Anzegem in de clinch over kapotte lift in seniorenresidentie: “Onbegrijpelijk dat het zo lang moet duren”

De lift is al enkele maanden buiten gebruik. De tijdelijke traplift is volgens schepen Degroote voldoende veilig. © GV
Gerda Verbeke

Oppositielid Eddy Recour (CD&V-Eendracht) hoopt de installatie van een nieuwe lift in de assistentiewoningen op de Heirweg te bespoedigen. Op de jongste gemeenteraad van 13 juni vroeg hij hoelang de herstelling van de lift nog zou duren. “Ondanks een duidelijk antwoord op de gemeenteraad, blijft Eddy Recour onrust zaaien, terwijl we al het mogelijke doen. Procedures nemen nu eenmaal tijd in beslag”, klonk schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samen één) achteraf misnoegd.

“Tenzij Eddy Recour zelf in staat is om een lift te maken, dienen wij ons voor de aankoop van een lift te houden aan de openbare aanbestedingen”, aldus schepen Louis Degroote.

Al meerdere maanden kapot

“Kort na Pasen werd ons gemeld dat de lift in het gebouw met meerdere verdiepingen volledig buiten gebruik was”, stelt Eddy Recour. “Op donderdag 15 juni werd ik opnieuw ontboden op de Heirweg door het merendeel van de 25 bewoners die met het aangename weer op de terrassen vertoefde. Allen klaagden ze over het feit dat ze door het gemeentebestuur aan hun lot waren overgelaten. De kapotte lift sinds drie maanden zorgde voor ongenoegen”, zegt Recour.

Oppositielid Eddy Recour (CD&V-Eendracht).
Oppositielid Eddy Recour (CD&V-Eendracht). © GV

“De gemiddelde leeftijd van de bewoners is boven de tachtig waarvan er twaalf op de eerste verdieping wonen en zorgbehoevend zijn. Drie personen kunnen onmogelijk naar beneden zonder hulp van derden en één persoon is al drie maanden niet meer naar beneden geweest. Dergelijke toestanden zijn anno 2023 onbegrijpelijk.”

“Terwijl we aanwezig waren, kwam iemand melden dat de zetellift – die geplaatst werd ter vervanging – eveneens defect was.” Daarbij voldoet die, volgens Eddy Recour, niet aan de normen aangepast aan de leeftijd van de bewoners. Hij dringt aan op het plaatsen van een nieuwe lift en een keuringsbewijs voor te leggen van de zetellift.

Procedures

Schepen Louis Degroote stelt dat van zodra de lift in de residentie Heirweg defect bleek te zijn, er een hersteller werd gevraagd om de lift te herstellen. Dit wordt bevestigd door schepen van Senioren en OCMW Davy Demets (INZET). “Uiteindelijk bleek er een probleem te zijn met het sturingssysteem”, aldus Degroote.

Schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samen één).
Schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samen één). © GV

“Dit vervangen was een dure ingreep. Gelet op de leeftijd van de lift, op heden dertig jaar oud, verzocht ik de diensten eerst een raming te laten opvragen voor een volledig nieuwe lift. Dit liet enige tijd op zich wachten. Alleszins bleek uiteindelijk de prijs voor de aankoop van een nieuwe lift, mee te vallen. Er werd dan ook een aanbesteding uitgeschreven voor het leveren en plaatsen van een nieuwe lift. Deze procedure is nog lopende en kost tijd, wat Eddy Recour haarfijn weet.”

Wetgeving

Schepen Degroote begrijpt dat het gevoel leeft dat het lang duurt. “Tenzij Eddy Recour zelf in staat is om een lift te maken, dienen wij ons voor de aankoop van een lift te houden aan de openbare aanbestedingen”, klinkt Degroote geërgerd. “Dat betekent prijs vragen aan drie leveranciers. De oppositie kan toch niet van mening zijn dat het bestuur zich niet aan de wetgeving dient te houden.”

In afwachting van de vervanging van de lift, huurde het bestuur onmiddellijk een tijdelijke traplift, die geïnstalleerd werd door een professionele firma.

Tijdelijke oplossing

“Deze is vanzelfsprekend voldoende veilig”, verzekert de schepen. “Ik vind het jammer dat Eddy ervoor kiest om hieromtrent opnieuw polemiek te voeren, terwijl hierover op de laatste gemeenteraad al de nodige verduidelijking werd gegeven.”

“We hebben als bestuur al het mogelijke gedaan om zo spoedig mogelijk een tijdelijke oplossing te vinden en de procedure tot aankoop van een nieuwe lift op te starten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier