Geen subsidiëring voor fijnstoffilter in Oostkamp

Het voorstel om subsidies uit te reiken voor de aankoop van een fijnstoffilter voor houtkachels werd weggestemd. © GST
Redactie KW

Björd Grijp (SP.A) legde in de gemeenteraad van Oostkamp van 23 april een voorstel voor in het kader van het engagement bij het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Hij opperde om een subsidieregeling uit te werken om de Oostkampse burgers te motiveren om het fijn stof te reduceren bij het gebruik van een houtkachel als hoofd- of bijverwarming van de woning.

De afgelopen maanden werd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nog opgeroepen om geen hout te verbranden in kachels en open haarden. De verbranding van biomassa is populair als bij- of hoofdverwarming, in het bijzonder op die plaatsen waar niet op het aardgasnet kan worden aangesloten.

Lokale verontreiniging

In het buitenland waar het verbranden van biomassa nog couranter wordt gebruikt, zoals Zwitserland of Oostenrijk, is het plaatsen van een elektrofilter, op basis van elektrostatische precipitatie standaard. Een dergelijke filter is effectief voor het capteren van fijn stof, want ze reduceert het fijn stof met minstens 90 % vooraleer de verbrandingsgassen de schouw verlaten.

Om de goede werking van de filter te garanderen, moet de schouw wel jaarlijks geveegd worden. Het fijn stof dat uit de schouw komt, verontreinigt voor 90 % in een straal van maximum 100 meter rond de verontreinigingsbron. De andere 10 % maximaal 250 meter. Dus de verontreiniging is zeer lokaal. In België sterven naar schatting zo’n 10.000 mensen aan de gevolgen van fijnstofverontreiniging.

Subsidie

De aankoop van een dergelijke filter kost ongeveer 1.600 à 2.000 euro. Björd Grijp vroeg op de gemeenteraad om aan Oostkampse gezinnen, waarvan de kachel of de woning méér dan 5 jaar oud is, een forfaitaire subsidie te kunnen toekennen voor de aankoop en het plaatsen van een fijnstoffilter. Een reglement geldig voor één jaar zou kunnen worden uitgewerkt met het oog op het snel overtuigen van de Oostkampse gezinnen om samen te helpen het fijn stof te reduceren in de dorpskernen en het platteland.

Sensibiliseren

“Het is eigenlijk niet onze taak om dat te bekostigen”, weet schepen Els Roelof, “maar wel van de hogere overheid. We willen onze inwoners wel sensibiliseren om verantwoord te verbranden. We hebben ook niet de gepaste middelen en personeel om de controle uit te voeren.”

Ook voor Vlaams Belang is dit zeker geen sociale maatregel van algemeen belang; een redenering die ook gevolgd werd door Groen.

Het voorstel werd weggestemd met 4 stemmen voor, 1 onthoudingen en 22 tegenstemmen. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier