Evelyne Gaudissabois treedt in voetsporen van ‘bompi’ Etienne: “Vaak bob gespeeld als pa bleef plakken”

© TOGH
Redactie KW

Oud-schepen Etienne Gaudissabois (65) blinkt van trots nu dat zijn dochter Evelyne in zijn voetsporen treedt en CD&V-kandidaat is voor de verkiezingen van oktober.

Het mag een wonder heten dat Etienne Gaudissabois het ooit tot schepen geschopt heeft in Heuvelland. Hij was een ‘aangespoelde’ Wijtschatenaar, afkomstig uit Knesselare, maar wist zich razendsnel te integreren in het dorp. “Hoe gaat dat? Je blijft eens plakken op café na de zondagsmis en maakt vrienden. Vervolgens kom je in het verenigingsleven terecht en voor je het weet sta je op een verkiezingslijst”, lacht Etienne. Hij zat uiteindelijk 18 jaar in de gemeentepolitiek. “In totaal was ik acht jaar schepen van Landbouw en Openbare Werken.” In 2012 nam Etienne ook nog deel aan de verkiezingen. Hij haalde toen 368 voorkeursstemmen vanop de dertiende plaats. “Ik was derde opvolger en kon nog zetelen in de OCMW-raad, maar was net zestig geworden en vond dat het tijd was voor de jongere generatie om het roer over te nemen.”

“Als dochter van de schepen mocht je niet te veel uitsteken”

Gemeenteschool

Voor dochter Evelyne (39) zijn het de eerste stappen in de politiek. Ze bekleedt de negende plaats op de lijst van CD&V. “De voornaamste reden dat ik meedoe aan de verkiezingen is om CD&V Heuvelland te steunen”, zegt Evelyne. “Ik had er eerder al eens over nagedacht, maar de boot een beetje afgehouden. Nu ben ik er wel klaar voor. Toen het gemeentebestuur de dorpsschool van Dranouter wilde overdragen aan het gemeenschapsonderwijs zat ik in de ouderraad van de school. De ouders hebben fel tegen die overdracht geprotesteerd en het gemeentebestuur moest terugkrabbelen. Ik geef mijn volledige steun aan de partij, en een zitje in de gemeenteraad zie ik wel zitten, maar een uitvoerend mandaat is nog niet aan mij besteed, denk ik. Ik werk als nachtverpleegster in De Lovie en heb drie zonen die aan voetbal, judo en sportzwemmen doen. Veel extra tijd schiet er dan niet meer over.”

Recepties

“Ik ben zeer content dat Evelyne met CD&V meedoet”, pikt Etienne in. “Nochtans had ze ooit eens gezegd dat ze dat nooit zou doen, maar met te verouderen en onder andere ook met de commotie rond de school is ze van gedacht veranderd.”

“Ik denk dat pa vooral blij is dat het op de CD&V-lijst is, want het was niet de enige partij die het gevraagd heeft”, vervolgt Evelyne. “Hij was direct positief, moeder ook. Al had ze misschien gehoopt dat ze deze keer geen reclame had hoeven te maken, nu pa en haar zus niet meer meededen aan de verkiezingen.”

Evelyne heeft ook nog twee broers, Stefaan en Dimitry, maar die zijn minder geïnteresseerd in politiek. Nochtans trad de politiek vaak op de voorgrond ten huize Gaudissabois. “Als er verkiezingen waren, dan zaten de buren altijd bij ons te wachten op de uitslag”, vertelt Evelyne. “Ik was nog puber toen bompi – dat is de naam die hij zichzelf gaf voor de kleinkinderen – voor het eerst in de politiek ging. Dat had zijn voordelen. Zo kon je af en toe eens mee naar een of ander evenement. Maar er waren ook nadelen. Als dochter van de schepen mocht je niet te veel uitsteken, anders werd er in heel de gemeente over gepraat. Later moest ik ook vaak bob zijn als hij na een receptie of een opening te lang had blijven plakken, maar dat deed ik altijd met plezier.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.