Europees parlementslid Hilde Vautmans op bezoek op kippenbedrijf in Ramskapelle

Siska Van Loo, Hilde Vautmans en Joost Dewicke tussen de kippen met vrije uitloop. © JT
Redactie KW

Hilde Vautmans bracht dinsdagnamiddag een uitgebreid bezoek aan het kippenbedrijf van Joost en Siska Dewicke-Van Loo langs de Hemmestraat in Ramskapelle bij Nieuwpoort.

Op 1 maart was een delegatie uitgenodigd bij de dienst van HIilde Vautmans in het Europes parlement. Daar werden de structuur en de problematiek van de leghennenhouderij uitgelegd. Daar vroeg mevrouw Vautmans, die lid is van de Landbouwcommissie van de EU in Brussel, aan de VPOL (Vlaamse Producenten Organisatie Legkippenhouders) of het mogelijk was om haar antwoorden te komen toelichten. Een 25-tal geïnterresseerden uit de sector nam achteraf aan het tafelgesprek deel. Bekommernissen over de problemen die ontstaan door de import van kooieieren uit Oekraïne, administratieve vereenvoudiging en meer controle van het FAVV op de import van buiten en binnen de EU werden aan het Europees parlementslid voorgelegd en uitvoerig toegelicht.

De leghennensector is één van de kleinste sectoren in de agribusiness en ook één van de meest diverse in zijn soort. Zo zijn er veel soorten houderijsystemen, waarvan er vier weerhouden zijn door Europa: bio, vrije uitloop, scharrel- en verrijkte kooikippen. Het bedrijf in Ramskapelle heeft zowel verrijkte kooikippen als vrije uitloopkippen. Daarnaast hebben ze nog een vleesveebedrijf en doen ze ook aan akkerbouw.

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.