Ereburgerschap Brecht Dejaegere zorgt voor discussie in Kortemark

© Foto Kurt
Redactie KW

Oppositiepartij N-VA vindt dat in de gemeente ook anderen die titel nog verdienen.

De laatste gemeenteraad voor de zomervakantie in Kortemark liep uit tot ongeveer halftwaalf. Na deze marathonzitting was iedere aanwezige zeker en vast toe aan een zomerstop. N-VA had in die laatste raad voor de zomer opmerkingen omtrent het reglement betreffende het ereburgerschap, dat vrijdagavond tijdens een volksfeest werd toegekend aan de Handzaamse voetballer Brecht Dejaegere, die eerder dit jaar kampioen werd met AA Gent.

Laat ons die titel niet te pas en te onpas gebruiken

“Waarom moeten we dit reglement nog stemmen als het al gevierd is?”, vroeg Geert Vercruysse (N-VA) zich af. Vercruysse stelde zich ook vragen bij het tijdstip van de viering. “Zoiets kan toch beter plaatsvinden naar het einde van het jaar toe? Wie weet komt er straks nog wel iemand in aanmerking, want het jaar is nog maar halfweg.” Daarbij vroeg N-VA ook om een wijziging: moet het bij 1 ereburger per jaar blijven?

Burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) antwoordde: “Laat ons die titel niet te pas en te onpas gebruiken. Het moet een titel zijn die zijn waarde behoudt.”

Mega Sven?

Mark Pollentier (N-VA) opperde nog een ander voorstel: na diens indrukwekkende lijst records, titels en medailles te hebben opgenoemd, stelde hij voor de Kortemarkse paralympiër Sven Decaesstecker als allereerste Kortemarkse ereburger uit te roepen. Sven Decaesstecker zetelde trouwens een paar jaar geleden nog als Kortemarks gemeenteraadslid voor Open VLD. “Als jullie volgend jaar Mega Toby (Kortemarkenaar Louis Talpe, red) ereburger willen maken, had je dat dan al niet beter gedaan met Decaesstecker?”, vroeg Mark Pollentier zich af. De burgemeester antwoordde dat dit niet mogelijk was, omdat er destijds nog geen reglement was betreffende het ereburgerschap.

(JDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.