Een dubbele primeur voor Zedelgem. Voor het eerst wordt de gemeente vertegenwoordigd in het federaal parlement. En niet door één, maar door twee Kamerleden. Kathleen Verhelst (Open VLD) en Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) heten ze. Voor die laatste smaakt de overwinning van haar partij heel zoet. “Ik had gerekend op 10.000 stemmen en ik ben zeer blij dat ik die gehaald heb.”
De zon is net onder wanneer we ten huize Dominiek Sneppe (45) arriveren, maar de Loppemse politica neemt haar werk over. Ze straalt van geluk. “Hoe de overwinning smaakt? Zoet, héél zoet zelfs”, lacht ze.
“In het begin van de campagne was het een dubbeltje op z’n kant. We dachten dat we misschien net wel of misschien net niet een tweede zetel zouden behalen. Mijn tweede plaats was dus eigenlijk een strijdplaats. Maar naarmate de campagne vorderde, werd ik steeds zekerder van die tweede zetel. Ik merkte het aan de reactie van de mensen. Al hadden we niet verwacht dat de verkiezingen zo’n groot succes zouden zijn. Daar durfden we zelfs niet van dromen. We hadden geen West-Vlaamse vertegenwoordigers in de Kamer, straks hebben we er liefst vier.”
Wat is jouw verklaring voor het succes?
“De mensen zijn het beu om niet gehoord te worden. De regering verkoopt een goednieuwsshow, maar als de mensen op het einde van de maand in hun portemonnee kijken, zien ze dat het altijd maar slechter wordt. Een tweede reden is natuurlijk ook dat de traditionele partijen niet luisteren. In debatten voelde ik soms plaatsvervangende schaamte. Ik denk dat die politici gewoonweg niet meer rood kúnnen worden. Maar de mensen zijn niet dom natuurlijk.”
Jullie hadden de wind mee: de regering viel over het Marrakech-pact, er werd een negenjarige vluchteling vermoord bij een asielcentrum en een Vlaamse studente werd op klaarlichte dag vermoord omdat justitie haar werk niet deed…
“Iedere misstap die de regering beging, hebben we uitgebuit en er een alternatief naast gezet. We waren nog de enige hoop voor veel mensen.”
“De Vlaming is het ook beu om te moeten horen dat hij langer zal moeten werken, terwijl hij al veel werkt en het tijdens zijn pensioen moet doen met een aalmoesje. Hij heeft er zijn hele leven voor gewerkt heeft en afgedragen, terwijl mensen die hier toekomen al op de eerste dag alles op een dienblaadje aangeboden krijgen. Zonder een dag te hebben gewerkt kunnen ze hier bij manier van spreken leven als god in Frankrijk. Onze sociale zekerheid hebben wij opgebouwd door ervoor te werken en dan komen ‘profiteurs’ ons systeem uitbuiten. En dat is niet de schuld van die mensen dat ons systeem dat toelaat. Het systeem moet dus veranderen. Onze slogan ‘Onze mensen eerst’ maakte dat heel duidelijk. Je kunt niet het OCMW spelen van heel de wereld en je eigen mensen bij wijze van spreken laten creperen.”
Je bent gemeenteraadslid, provincieraadslid, ondervoorzitter van Vlaams Belang Zedelgem én straks ook volksvertegenwoordiger in het parlement. Zul je dat, ook als echtgenote en moeder van vier, nog allemaal kunnen bolwerken?
“Volgens de wet mag je niet tegelijkertijd lid zijn van de provincieraad en van de Kamer. Ik opteer natuurlijk voor de kamer, dus zal ik opgevolgd worden in de provincieraad. Mijn zetel in de gemeenteraad hou ik, want ik wil de voeling met de gemeente niet verliezen. Ik wil absoluut geen politica zijn die in haar ivoren toren in Brussel zit.”
In West-Vlaanderen, zeker in het zuidwesten van de provincie, was Vlaams Belang de grootste partij bij de federale verkiezingen. Waarom hebben jullie vooral daar zo sterk gescoord?
“Niet alleen voor de Kamer, ook Vlaams hebben we sterk gescoord hebben in West-Vlaanderen. We gaan van één naar vijf zetels. Akkoord dat we voor de Kamer beter gescoord hebben, maar op Vlaams niveau zaten we natuurlijk met zwaargewichten als CD&V-kopstuk Hilde Crevits.”
Wat kun je betekenen voor Zedelgem en onze regio in de Kamer? Neem nu bijvoorbeeld het hoogspanningsdossier of -probleem Ventilus.
“Door te netwerken zal ik proberen om daar invloed op te hebben. Het is een heel moeilijk en emotioneel dossier. Elia kiest voor de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing: boven het hoofd en rechtdoor. Dat is niet meer voor de 21ste eeuw. Er mag toch geen open ruimte aangesneden worden voor zulke projecten als er alternatieven zijn? In Damme heeft burgemeester Coens kunnen bereiken dat de hoogspanning onder de grond kwam. Dus waarom zou dat hier of elders niet lukken?!”
Het zal nu natuurlijk niet meer onder de kerktoren te doen zijn. Wat zullen jouw stokpaardjes zijn in Brussel?
“Met de vier West-Vlamingen zullen we uiteraard de West-Vlaamse problemen op de kaart zetten. Onze provincie is weinig bedeeld met middelen, op vlak van mobiliteit bijvoorbeeld. Persoonlijk zal ik me zeker ook toeleggen op de transmigratie. Dat probleem is zeer lijfelijk aanwezig aan de Vlaamse kust, Jabbeke en onze snelwegen.”
Een op vijf Vlamingen stemt voor een partij die tegen abortus, holebi’s en transgenders is. In hoeverre klopt dat beeld nog?
“Dat beeld klopt nog, maar het is veel genuanceerder dan dat. In onze statuten staat nog altijd dat we tegen abortus zijn. In heel het ethisch debat wordt niet meer nagedacht over het kind zelf. Je vroeg me daarnet naar mijn stokpaardjes, wel dat is er een van. Ik ben katholiek en voor mij persoonlijk kan abortus niet. Nu wordt abortus voorgesteld als een medische ingreep, maar ik vind het nog altijd moord op een kind dat zich niet kan verweren.”
“Onze partij heeft niets tegen holebi’s, de islam wel. Toch is voor ons het traditionele gezin nog altijd de hoeksteen van onze maatschappij. Maar wij hebben op zich niets tegen holebi’s. De vraag is alleen of zij moeten kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat vind ik een brug te ver.”
“Contract niet verlengd door bord van Vlaams Blok in tuin” p>
Dominiek Sneppe wordt nu vooral neergezet als de huismoeder die straks elke dag over en weer moet naar het federaal parlement in Brussel, maar eigenlijk stond het niet in de sterren geschreven dat ze huisvrouw zou worden. “Ik heb godsdienstwetenschappen gestudeerd en werkte in verschillende scholen, zoals in Torhout en in Kortemark. In die laatste school werd mijn contract niet verlengd omdat ik zogezegd niet voldoende bijscholing gevolgd had. Later kwam de aap uit de mouw: men had een bord van het Vlaams Blok zien staan in onze tuin. Was dat niet gebeurd, dan gaf ik waarschijnlijk nog altijd les in Kortemark en had ik nooit de stap naar de politiek gezet.” p>
Dirk Laleman, directeur van het MMI in Kortemark, ontkent dat het contract van Dominiek Sneppe niet verlengd werd omwille van politieke redenen. “Dat heeft er niks mee te maken”, zegt hij. “Het enige dat bij ons telt, is dat leerkrachten goed functioneren op school. Wat ze in hun privé doen, trekken we ons niet aan.” p>
Verkiezingen 26 mei 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier