Digitale gemeenteraad in Menen zorgt voor vertraging

© SLW
Redactie KW

De digitale zitting van de gemeenteraad verliep gisteren al bij al technisch vlot. Voorzitter Tom Vlaeminck (Open VLD) kondigde aan om de vragen die in gesloten zitting moesten worden behandeld, niet te behandelen deze maand.

Het werd echter een heel lange gemeenteraad, waarbij ook het digitale format voor vertraging zorgde. Punten die gevoelig liggen en waarbij nogal wat discussie en oven en weer gepraat wordt verwacht, worden in de toekomst misschien beter uitgesteld. Zoals het agendapunt over het burgerbudget, waar zowel CD&V als Groen een amendement voor indiende. Een lange discussie volgde. De raad werd even geschorst om de fractieleden te laten overleggen. Die moesten dan naast de lopende digitale gemeenteraadsvergadering een tweede digitale vergadering onderling beleggen om het punt te bespreken. Moeilijk. De oppositie vroeg om het agendapunt te verdagen, de meerderheid ging daar echter niet op in.

Zoveel agendapunten waren er trouwens niet, in aparte stukken vind je de beslissingen rond de aanleg van een kampeerwagenterrein, het toekennen van parkeerplaatsen op het openbaar domein aan Bpost, en rond het burgerbudget.

Renteloze lening Scouts

De Scouts Menen krijgen een renteloze lening van 30.000 euro voor de afwerking van hun nieuwe lokalen. De terugbetaling zal gebeuren in zes schijven van 5000 euro tussen 2020 en 2025. Eerder werd al een gelijkaardige lening verleend aan de Chiro van Lauwe.

Schepen Patrick Roose (SP.A) stelt een regelgeving voor om een parkeerplaats voor mindervaliden aan te vragen. Welke documenten moeten worden voorgelegd, welk proces moet gevolgd worden, enz..

Raadslid Caroline Bonte-Vanraes (CD&V) herinnert zich dat er reeds een document circuleerde, ik zie geen verschil met dit document en wat vroeger bestond. “De basistekst is inderdaad al een tijdje aan het rondgaan”, bevestigde schepen Roose. Hierbij willen we die nu eindelijk formaliseren.”

“Die aanvragen zijn een heikel punt”, weet Caroline Poot (Groen). Je mag bijvoorbeeld geen twee zulke parkeerplaatsen binnen 15 meter afstand. “Dit is nooit een individuele parkeerplaats”, antwoordt de schepen. “De parkeerplaats is niet op naam, maar wel beschikbaar voor alle gerechtigde mindervaliden.”

Geen Wieltjesfeesten

Er waren gewoontegetrouw heel wat mondelinge vragen van de oppositie, zo wou Fré Vandamme (CD&V) het hebben over de organisatie van evenementen in coronatijden. Hij vraagt zich af waarom de verordeningen van de stad strenger zijn dan die die door de Veiligheidsraad werden uitgevaardigd.

“Menen laat geen evenementen toe in gebouwen, parken of terreinen tot en met 5 september. Waarom zo streng?”, vraagt hij zich af.

Schepen Griet Vanryckegem (N-VA) antwoordt dat ze ervoor ijveren om terug allerhande zaken te organiseren. Zoals belfortconcerten. “Wij hebben gezegd dat de stad in gebouwen en parken niets meer zal organiseren, het is niet zo dat wij andere organisaties dat opleggen.”

“De Wieltjesfeesten zijn gepland voor begin september, de verordeningen van de Veiligheidsraad omtrent massamanifestaties lopen tot eind augustus. Waarom nu al de Wieltjesfeesten afgelasten?”, vraagt raadslid Vandamme. “We zijn voorzichtig, het lijkt ons niet meer dan logisch om een groot evenement dat slechts vijf dagen later plaats vindt af te lasten”, aldus de schepen. (SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.