Dalila Douifi heeft geen toekomst meer in nationale politiek

© Johan Sabbe
Redactie KW

Uittredende SP.A-senator Dalila Douifi, tevens gemeenteraadslid in Torhout, neemt niet deel aan de parlementsverkiezingen van 25 mei. Dat heeft ze samen met haar Torhouts afdelingsbestuur beslist. Er komt voor haar dus een einde aan de nationale politiek.

In 1999 deed Dalila, die maandag 44 jaar wordt, haar intrede in het parlement en werd voor de socialisten volksvertegenwoordiger. In 2010, na elf jaar Kamerlid, werd ze echter met de kille en bikkelharde kant van de politiek geconfronteerd, toen haar partij haar niet langer liet aantreden als eerste vrouw op de Kamerlijst en ze verplicht werd om een stap opzij te zetten. Ze diende zich tevreden te stellen met de plaats van derde opvolger op de lijst voor de Senaat.

Door haar partij gepasseerd

Na een stoelendans bij SP.A werd ze eind 2011 toch nog onverhoopt senator. In 2012 behaalde ze als lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen het voor SP.A op drie na beste resultaat in de provincie. Ze werd daar echter door haar partij niet voor beloond en zag haar droom om gedeputeerde te worden uiteenspatten. “SP.A mocht de vrouwelijke gedeputeerde leveren, maar ik werd gepasseerd”, windt ze er geen doekjes om. “Ondanks mijn inzet kan ik niet zeggen dat ik op veel steun van mijn partij mocht rekenen.”

Wel nog in de lokale politieke

Nu kiest ze voor de vlucht vooruit, beseffende dat ze in de nationale politiek geen toekomst meer heeft. Honderd dagen vóór de parlementaire verkiezingen heeft ze besloten om professioneel een andere weg in te slaan, al is die weg nog niet exact bepaald. Van opleiding is ze regentes Frans, geschiedenis en moraal, dus zou ze eventueel in het onderwijs kunnen stappen, maar dat is lang niet zeker. “We zien nog wel”, zegt ze.

Dalila haakt daarentegen niet af in de lokale politiek. Ze blijft in de Torhoutse gemeenteraad fractieleidster van het kartel SP.A-Groen, dat in de oppositie zit.

(JS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Torhout, van vrijdag 21 februari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.