CD&V klaagt vele bouwwerven binnenstad Ieper aan

De Neermarkt, Rijselstraat, Boezingepoortstraat, Leet… Op tal van plaatsen in het stadscentrum van Ieper zijn er gelijktijdig werken bezig. Een beetje van het goede teveel, vindt Jan Breyne van oppositiepartij CD&V, die op de gemeenteraad pleitte voor maatregelen om de hinder te beperken. Schepen van Openbare Werken Ives Goudeseune liet zich in zijn antwoord ontvallen dat de stad overweegt om de werf van woonproject Gloria stil te leggen.

De Neermarkt ligt ook open door wegenwerken. (Foto TOGH)
De Neermarkt ligt ook open door wegenwerken. (Foto TOGH)

Jan Breyne (CD&V) is duidelijk: er zijn te veel werken aan de gang in de binnenstad. “Vandaag lijkt de binnenstad één grote bouwwerf: de werken aan Gloria in Meersen, de aanslepende werken in de Boezingepoortstraat, de Leet, de kaalslag in het Astridpark en omgeving, en nu ook de gelijktijdige afsluiting van de Rijselstraat en het kruispunt van de Neermarkt. Het is een hele opdracht om zich per wagen, per fiets of te voet doorheen de binnenstad te begeven”, aldus Jan Breyne. “De omwonenden hebben meer dan hun gewone portie aan overlast te verteren, en dit heeft niet alleen met het winterweer te maken. En daar kan iets aan gedaan worden. Als je zulke ingrijpende activiteiten aangaat dan moet men een draagvlak creëren bij de bevolking, moet men terdege informeren, moet men proberen om de werken te spreiden in de tijd en moet men zorgen dat het maatschappelijke en commerciële leven in het stadscentrum kan doorgaan. Niemand is gebaat met lege straten en morrende burgers, en dat is nu wél het geval.”

Volgens Jan Breyne kan door het college een actieve politiek gevoerd worden om de hinder te verminderen. “Op oversteken cruciale plaatsen veilige doorgangen voor voetgangers voorzien, regelmatig een veegbeurt organiseren, afspraken maken met aannemers om ook rekening te houden met de menselijke factor van de omwonende en de passant, mensen beter informeren…”, somde Breyne op, die meteen vroeg welke concrete maatregelen het stadsbestuur zal nemen.

Klachten over Gloria

“De laatste tijd worden meer en meer klachten ontvangen van buurtbewoners betreffende de werf Gloria in de Lange Meersstraat en omgeving”, antwoordde schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A). “Tot voor kort kon men veel van de werken uitvoeren vanaf het privaat domein. Gezien het privaat domein zo goed als volbouwd is, dient men de meeste werken vanaf het openbaar domein uit te voeren. Er worden klachten ontvangen betreffende zondagwerk, vroege opstart van de werf, lawaaihinder van diverse machines, afgesloten straat, bevuiling van gevels en straten… Daarom ook hebben we in het college een aantal strikte afspraken beslist die we wensen opgevolgd te zien: niet werken op zondag en tussen 21 uur en 7 uur, dagelijks borstelen, bewoners verwittigen bij mogelijke hinder… We zijn inderdaad op het punt aanbeland dat bij niet opvolging we eraan denken de werf te gaan stilleggen.”

Boom Vleeshuis

“Wat de werken in opdracht van de stad betreft hebben we toch een duidelijke flyer gemaakt en rondgedeeld”, vervolgde Ives Goudeseune. “We zijn ook al verschillende keren ter plaatse geweest na een telefonisch contact. Wekelijks zijn we aanwezig op de werfvergaderingen en nemen we contact met de mensen met vragen. Dat we hinder veroorzaken is een feit. We blijven echter benadrukken dat de aannemer moet zorgen voor veiligheid van voetgangers in de zone. Zo hebben ze de doorgang ter hoogte van de Boterstraat nog wat verbeterd om voetgangers beter te kunnen laten kruisen. De boom aan het vleeshuis moet weg voor de constructie die daar komt. Hij zal nu morgen (dinsdag, red.) verplant worden, wat meer zal ruimte geven. De winkeliers op de Leet zijn bereikbaar via de Elverdingestraat. Er was daar wat onduidelijkheid over. Maar samen met de winkeliers en de schepen voor economie hebben we daarover nog bericht vorig weekend. We hebben de omliggende scholen gevraagd hun leerlingen erop te wijzen dat ze beter niet door de werfzone naar het centrum trekken.”

“Dat er nu weinig volk is in de stad is grotendeels door corona, die oplegt dat zoveel handelaars niet open mogen zijn. Nog twee maanden op de tanden bijten en het zal al heel iets anders zijn. Corona is ook de reden dat we nu werken uitvoeren in de Rijselstraat. Beter nu dan eens alles terug open weer gaan afsluiten”, besloot Ives Goudeseune. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.