CD&V en N-VA vragen om gemeenteschool Staden een kans te geven

© JCR
Redactie KW

De gemeenteraad in Staden werd gedomineerd door de sluiting van de afdeling Staden van gemeenteschool Okido. De school zou aanvankelijk in juni de deuren sluiten, maar die datum werd door het schepencollege verlengd tot juni 2022. Oppositiepartijen N-VA en CD&V vroegen om de school nog een kans te geven door ze open te houden.

“De instroom aan leerlingen komt op gang”, stelt Lies Matton (N-VA), “Het aantal kleuters is verdubbeld. De Ieperstraat waaraan de school zich bevindt, was door wegenwerken lange tijd een werf. Daarnaast was er ook de bouw van het nabijgelegen nieuwe gemeentehuis. De school kan groeien, het is zaak van even te wachten. De nieuwe wijk Twee Hofsteden wordt nabij de nieuwe school aangelegd wat voor jonge gezinnen zorgt. Waarom niet vijf jaar wachten en de zaken dan bekijken?”

“Jullie stellen dat de geplande woonzone Twee Hofsteden uitgesteld is”, stelt Ludwig Willaert (CD&V). “Niets is minder waar. Volgens de West-Vlaamse Intercommunale is er geen vertraging. Jullie zeggen ook dat de uitstroom groter is dan de instroom, wat correct is voor dit jaar, maar er tekenen zich positievere vooruitzichten aan in de toekomst aangezien de instroom aan kleuters stijgt. Het bestuur moet ambitie hebben om verder te werken.”

Veel investeringen

“Als de school nog drie jaar open blijft, kan een sterke instroom voldoende zijn om verder te doen”, meent Sarah Van Walleghem (CD & V). “Er is zoveel geïnvesteerd in de school en dat is nu allemaal voor de vuilnisbak.”

Instroom die volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) onmogelijk is omdat er vanaf volgend jaar geen eerste leerjaar meer is in de school. “Het gaat om een uitdoofscenario”, aldus de burgervader. “Je kan de school toch wel openhouden met een eerste leerjaar”, aldus Sarah Van Walleghem. “Jullie geven het gewoon geen kans.”

Volgens Bart Coopman (WESTAON) ontbreekt de transparantie om met kennis van zaken te praten over het onderwerp. “We kunnen niet discussiëren over zaken waar we niks van afweten“, aldus Coopman. “We weten niet of de sluiting gerechtvaardigd is. We hebben geen zicht op leerlingenprognoses, op de kostprijs, op de mogelijke impact van de sluiting op leerkrachten, enzovoort… Toon ons op een gegronde manier waarop de sluiting is gebaseerd.”

Burgemeester Vanderjeugd zei bereid te zijn een thematische gemeenteraad rond de sluiting te organiseren. De sluiting van de school is overigens nog niet definitief. De gemeenteraad moet daarover een beslissing nemen.

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.