https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Camera’s bewaken vaccins in Ieper en Poperinge: “Vaccins zijn een gegeerd goed”

Het vaccinatiecentrum in Ieper. (Foto TOGH)
Het vaccinatiecentrum in Ieper. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Onder andere omdat er gevreesd wordt voor diefstal van vaccins, zullen er bewakingscamera’s komen in de vaccinatiecentra in Ieper en Poperinge. Na de uitbating van de vaccinatiecentra zullen de camera’s gebruikt worden om het bestaande cameranetwerk uit te breiden of verouderde camera’s te vervangen.

Op vraag van de Vlaamse Overheid moeten de steden die vaccinatiecentra uitbaten maatregelen nemen om ze te beveiligen, onder andere tegen diefstal van de vaccins. Na gunstig advies van de korpschef van de politiezone Arro Ieper werd beslist om dat te doen met bewakingscamera’s. Er komen zo vier nieuwe bewakingscamera’s in de politiezone, twee in Ieper en twee in Poperinge.

De camera’s zullen gericht zijn op de opslagplaats van de vaccins en de toegang van het centrum. De beelden worden bewaard worden en zullen rechtstreeks zichtbaar zijn in de dispatching van de politie. Het is de bedoeling dat de camera’s naderhand gerecupereerd en gebruikt worden voor de uitbreiding van de stedelijke bewakingscamera’s.

Big Brother

Gemeenteraadslid Jan Breyne (CD&V) uitte op de gemeenteraad zijn bezorgdheid over het nagebruik van de camera’s, geïnspireerd door de Pano-reportage ‘Privacy en ik’. “Waar zullen die camera’s nadien ingezet worden? Dat zijn weer twee ogen van Big Brother erbij. Maar op deze manier altijd maar meer de inname van onze vrijheid en de aanslag op onze privacy. Terwijl we in deze coronacrisis snakken naar het rijk der vrijheid, hebben we wat onze privacy betreft blijkbaar geen enkel probleem mee dat onze vrijheid tersluiks en geleidelijk meer en meer wordt ingeperkt.”

“Dankzij de reportage leerden we dat camera’s niet onze veiligheid verhogen, maar wel ons veiligheidsgevoel”, vervolgde Jan Breyne. “We leerden dat camera’s geen mensen vervangen en dat de overvloed aan beelden niet efficiënt is als er geen mensen zijn die de beelden niet dag en nacht opvolgen. Meer nog: camera’s lossen geen criminaliteit op, ze brengen enkel de symptomen in beeld. De camera’s hebben volgens de reportage de kosten voor de politiezones met 79% doen stijgen, maar niemand kon zeggen hoeveel de opbrengst is gestegen. Het is ook een feit dat de camera’s niet alleen kunnen ingezet worden om criminelen op te sporen, maar met wat kwade wil ook voor minder vanzelfsprekende doelstellingen.”

Gezichtsherkenning

Breyne vroeg dan ook of er al beslist is op welke plaatsen de camera’s nadien zullen ingezet worden. Hij wilde ook weten wat het standpunt van het stadsbestuur is met betrekking tot gezichtsherkenning. “Sommige steden verwerpen dat radicaal. Sluit Ieper zich daarbij aan?”

Ook de andere oppositiepartijen roerden zich in het debat. Nancy Six (Ieper2030) zei dat ze zich niet van de indruk kon ontdoen dat dit een manier is om extra camera’s in Ieper in gebruik te nemen. Ze vroeg ook waarom er geen beveiligingsagent kan ingeschakeld worden voor de beveiliging van de vaccinatiecentra. Jordy Sabels (Groen) herhaalde zijn standpunt dat camera’s enkel goed zijn als er geen ander alternatief mogelijk is.

Gegeerd goed

“Vanuit het Agentschap Gezondheid en Zorg hebben wij de vraag gekregen om de veiligheid van de vaccinatiecentra te verzekeren”, antwoordde burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Vaccins zijn nu eenmaal een gegeerd goed, zo blijkt, en men wil dat we daar lokaal het nodige voor doen. Ik begrijp de bezorgdheid naar privacy toe, maar dat is zo voor elke camera op het openbaar domein. Daar volgen wij absoluut de geldende regelgeving. Dat betekent dat alle camera’s aangegeven zijn op het elektronisch loket, dat er een pictogram moet aanwezig zijn die aangeeft dat je ook daadwerkelijk gefilmd wordt, dat de bewaartermijn op maximum dertig dagen ligt… Het is trouwens nog niet beslist of het nagebruik een uitbreiding zal zijn. Mogelijks zullen de camera’s oude camera’s vervangen die op vandaag niet meer voldoen aan minimale normen.” (TOGH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten