Burgemeester Zwevegem: “Locatie windmolenproject is onaanvaardbaar”

Open ruimte tussen Sint-Denijs en Moen waar de windmolens komen. © GF
Redactie KW

Het project Windlandschap Moen is strijdig met de beleidsvisie van de gemeente. Dat zegt Zwevegems burgemeester Marc Doutreluingne (Open VLD). Zaterdag raakte bekend dat burgercoöperatie Vlaskracht wil meewerken aan de bouw van 6 windmolens tussen Sint-Denijs en Moen.

De plannen voor de 200 meterhoge windmolens komen van Engie en Eneco, maar burgercoöperatie Vlaskracht wil daar nu ook aan meewerken. Nochtans is er protest tegen de windmolens: buurtbewoners vrezen voor geluidshinder en slagschaduw. Toch is het interessant om als burger te investeren, zegt Vlaskracht, want investeerders profiteren 20 jaar mee van het rendement.

“Strijdig met beleidsvisie”

Ondertussen roert ook het gemeentebestuur zich. Het openbaar onderzoek loopt nog, maar het lijkt er niet op dat de gemeente een positief advies zal verlenen. “Het gemeentebestuur is niet tegen windenergie, maar de nu gekozen locatie in het open landschap van Moen en Sint-Denijs is onaanvaardbaar. Het is strijdig met onze beleidsvisie: grote windmolens horen niet thuis in agrarisch, natuur- of bosgebied”, reageert burgemeester Marc Doutreluingne (Open VLD).

“Klimaatfestival misbruiken”

Bovendien hekelt het gemeentebestuur de communicatie van Vlaskracht. De burgercoöperatie had opgeroepen om op 5 of 6 oktober naar een infostandje op het Klimaatfestival in Zwevegem te komen. “Wij wensen niet dat het Klimaatfestival als gemeentelijk initiatief gebruikt of misbruikt wordt om een omstreden project te promoten. Vlaskracht heeft geen toestemming om het festival te gebruiken voor de promotie van het omstreden project Windlandschap Moen”, aldus Doutreluingne.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.