“Mijn grootste vrees is dat CD&V en N-VA elkaar vinden, waardoor je vanaf 2019 opnieuw een conservatief beleid krijgt en de huidige dynamiek in Brugge stilvalt”, zegt Renaat Landuyt (SP.A). De Brugse burgemeester heeft net het boekje ‘Verder met Brugge’ uit. “Ik ben een valse trage, maar alle beloftes uit mijn boekje in 2012 zijn nageleefd.”
Betekent de titel van uw boekje ook verder met dezelfde coalitie? De relatie met Dirk De fauw lijkt nochtans gekoeld.
Renaat Landuyt: “Mijn grootste ontgoocheling is dat CD&V voortdurend inspeelt op mijn zogezegd gebrek aan ‘warmte’. Ik ben een werker en zit inderdaad tijdens recepties liever op kantoor dossiers te bestuderen. Bij alle heikele punten stond ik alleen voor de camera. Herinner u de kritiek op de nieuwe bushalte in de Vlamingstraat, waar het pleintje sindsdien een nieuwe dynamiek kreeg.”
“Mijn grootste vrees is dat het ‘gesloten’ Brugge elkaar vindt in een nieuwe coalitie. De kieslijsten van CD&V en N-VA zijn een weerspiegeling van elkaar. Krijgen we opnieuw een conservatief Brugge dat zich richt op de Vlaamsche geschiedenis en de afbeelding van de kruistochten belangrijk vindt in de Gouden Boomstoet? Met de cocktail van die partijen valt de huidige dynamiek stil. Mijn voorkeur? De huidige coalitie heeft bewezen te functioneren en inhoudelijk zijn wij zeer tevreden over het OCMW-bestuur.”
Ligt de verantwoordelijkheid voor de slechte groepsgeest in het schepencollege niet bij de kapitein?
“Het blijft een uitdaging om de boel bijeen te houden. Je mag niet vergeten dat er de voorbije zes jaar meer beslissingen genomen zijn dan in de drie eerdere legislaturen samen! Financiënschepen Boudewijn Laloo bewijst dit aan de hand van de investeringsdossiers. We hebben eerst de administratie moeten hervormen en zijn na twee jaar in een hogere versnelling gegaan. Ik ben een valse trage, maar alle beloftes uit mijn boekje van 2012 zijn nageleefd. Het volgende stadsbestuur heeft geen voorbereidingstijd meer nodig, de investeringsplannen lopen tot in 2021.”
In uw boek noemt u niet alleen Frank Van Acker een inspiratiebron, maar ook CD&V’er Fernand Traen…
“Er was altijd een wederzijds respect, net als met schepen Boudewijn Laloo trouwens. Fernand Traen was niet alleen een havenvoorzitter met een visie, maar bracht ook als schepen van Cultuur hedendaagse kunst in Brugge. Net zoals ik doe met de Triënnale en het literair festival BRUtaal. Ook veelzeggend zwijgen, is iets dat ik met Frank en Fernand deel.”
U pleit voor een ‘open Brugge’. Wat bedoelt u daarmee?
“Het politieke onderscheid tussen een open en een gesloten sfeer loopt over de partijgrenzen. Brugge moet openstaan voor vernieuwing en mag zich niet terugplooien op het verleden. De Triënnale staat hiervoor symbool.”
Dit pleidooi voor openheid staat in contrast met de kritiek dat u slecht communiceert en onvoldoende inspraak biedt…
“Er is een onderscheid tussen inspraak en belangenbehartiging. Mijn critici beweren dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn, maar bedoelen eigenlijk dat ze onvoldoende invloed kunnen uitoefenen. Ons project ‘De Toekomst van Brugge’ zet de klassieke structuren van inspraak op de helling. Uiteraard zullen verenigingen als Voka en Unizo hun eisen op tafel leggen, maar we willen ook de massa mensen met goede ideeën, die geen klassiek kanaal hebben, horen.”
“De kieslijsten van CD&V en N-VA zijn een weerspiegeling van elkaar”
“Via ‘De toekomst van Brugge’ hebben 4.000 Bruggelingen ideeën gelanceerd. Met hen wil ik een toekomstpact sluiten in plaats van politieke dealtjes te sluiten. We maken van de beleidsnota een burgernota. We betrekken de Bruggelingen in het beleid, zoals David Van Reybrouck voorstelt.”
Blijft u erbij dat u geen burgemeester wil zijn, indien u één stem minder haalt?
“Ja. Als je na zes jaar inzet niet meer mensen kunt overtuigen, is dat ambetant. Burgemeester zijn is de zwaarste job die ik al uitgeoefend heb, maar ik doe het telkens liever. Ook al zijn de interne hervormingen in de kleren gekropen en heb ik voor de Triënnale veel hindernissen moeten nemen. Nu is iedereen ervoor, naar verluidt heeft CD&V de afschaffing van dit cultuurproject uit haar programma geschrapt.”
Hoe verklaart u zelf de tegenwind die u krijgt als burgemeester?
“Het was voor iedereen wennen aan mijn stijl en ironie. Ik verschoot vooral van de vooroordelen van vele middenstanders tegen een socialistisch burgemeester. Elk gesprek was voor hen echter een opluchting. Gelukkig is groeiende omzet het beste bewijs. De nadelen van de werken op ‘t Zand zijn over twee jaar meer dan gecompenseerd, het protest tegen URB EGG aan de Poortersloge is door het vele volk weggespoeld.”
U gaat er prat op dat u zes grote dossiers (voetbalstadion, beursgebouw, expohal, huis voor vrijzinnigen en studenten, pendelbusjes en de uitbreiding van de ondergrondse parkings) hebt gedeblokkeerd. Toch staan ze er nog niet!
“Alle dossiers zijn politiek ontmijnd. Nu moeten we nog de procedures uitzweten en die projecten stap voor stap realiseren. De volgende fase wordt de financiering van een nieuw Jan Breydelstadion.”
Voor de nieuwe beurs- en congreshal hebt u nog geen uitbater!
“Als we de beurshal aan één uitbater geven, linkt die het congresgebeuren aan één hotelketen en is het om zeep. Brugge heeft ervaring in het onderhoud van gebouwen. We hebben dus alleen iemand nodig die het onthaal regelt en de zalen beheert. Inzake congressen wil ik meer samenwerking met het Concertgebouw.”
Uw parkeerplan kreeg veel kritiek, nu lijkt CD&V zelfs niet meer zo happig op de nieuwe randparking Katelijne…
“De CD&V heeft mij dat nog niet meegedeeld. Het parkeerplan is er gekomen na het mobiliteitsplan, met 3.000 adviezen van Bruggelingen. Het grootste probleem was een tekort aan parkeerplaatsen in de binnenstad. Dankzij het betalend en bewonersparkeren is er eindelijk plaats én blijft de economie draaien. Bewoners van de binnenstad kunnen nu, net zoals andere Bruggelingen, parkeren in hun eigen straat.”
‘Verder met Brugge’ door Renaat Landuyt telt 95 pagina’s, is gratis te verkrijgen bij SP.A en wordt op 8 juni om 19.30 uur voorgesteld in het Concertgebouw.
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier