Burgemeester de Keyser prominent op Europese lijst CD&V

Jan de Keyser bij Europees commissaris Marianne Thyssen, met wie hij een sterke relatie onderhoudt © GST
Jos Remaut

Burgemeester van Oostkamp Jan de Keyser (53) krijgt de vierde plaats op de Europese lijst van CD&V en is daarmee de hoogst genoteerde West-Vlaming. Toch maakt hij relatief weinig kans om verkozen te raken, maar dat deert hem niet. De combinatie bedrijfsleven-burgemeester is voor hem ideaal en hij wil dit ook zo houden.

Het is trouwens ook niet de eerste keer dat Jan de Keyser Europees gaat. Ook in 2004 en 2014 stond hij al op de lijst (in 2009 niet), maar toen nog niet in de hoedanigheid van burgemeester. Nu klimt hij dus op naar plaats 4 op de lijst van 12 kandidaten voor het Nederlands kiescollege. Daarmee is hij de eerste West-Vlaming, na Kris Peeters als lijsttrekker, Vlaams parlementslid Cindy Franssen uit Oudenaarde op 2 en Peter Van Kemseke (Vilvoorde) op 3.

Een volledig nieuwe top 3 dus, want de grote kleppers vinden we op andere plaatsen : Europees commissaris Marianne Thyssen wordt lijstduwer en zetelend parlementslid Ivo Belet komt op de ietwat vreemde 11de plaats. Ons enige West-Vlaamse Europarlementslid Tom Vandenkendelaere uit Roeselare, die in november 2014 zijn intrede maakte toen Marianne Thyssen commissaris werd, staat net als in 2014 eerste opvolger. Of hij net als de vorige keer hoopt dat hij haar nu weer zal kunnen opvolgen, wil Tom niet gezegd hebben. “Ik wil dolgraag mijn Europees mandaat verder zetten, maar ben er mij van bewust dat je van op een opvolgersplaats je lot niet helemaal zelf in handen hebt. Maar die eerste opvolgersplaats is wel wat ik wou, ik vind dit een heel goeie plaats voor een jong iemand als ik.”

In 2014 stond Marie De Clerck nog als hoogste West-Vlaming op de vierde plaats. Dat CD&V hiervoor nu op Jan de Keyser mikt is niet zo vreemd. Hij uitte zich vroeger al als een overtuigd Europeaan, heeft goeie banden met Marianne Thyssen en… zette een schitterend resultaat neer bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen : niet alleen heeft hij zijn persoonlijke score meer dan verdubbeld tot ruim 3.900 stemmen, hij bezorgde de CD&V ook een ruime absolute meerderheid.

Jan de Keyser, die in Ruddervoorde woont en vader is van twee kinderen, is afkomstig uit de streek van Deinze. Begin de jaren 1990, kort nadat hij zich in de gemeente Oostkamp vestigde, stapte hij al in de plaatselijke politiek. Al vele jaren heeft hij een sterk netwerk in de landbouwsector. Beroepshalve is hij hoofd van de agrarische divisie bij BNP Paribas. “Managementervaring uit het bedrijfsleven is een toegevoegde waarde om mijn rol als burgemeester te vervullen”, zegt hij. “Maar ook de Europese campagne is een ideaal netwerkmoment als politicus. Ze biedt me een unieke kans op Europese en andere toppolitici te ontmoeten, wat ook ten goede komt aan Oostkamp en de brede regio.”

CD&V heeft op vandaag 2 van de 12 Nederlandstalige Belgische zetels in het Europees Parlement.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.