Brugse stadsgidsen die de regels niet respecteren krijgen een GAS-boete

De badges en mogelijke GAS-boetes voor Brugse stadsgidsen zorgen voor commotie. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De ‘dreigbrief’ die de stad Brugge stuurde naar de gidsenverenigingen viel niet in goede aarde. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond. Twee oppositieraadsleden vinden dit een ongehoorde demarche. Volgens burgemeester Dirk De fauw zijn het gidsen, die de regels niet respecteren, die ervoor zorgen dat het draagvlak van de Bruggelingen voor het toerisme verminderd is.

Raadslid Stefaan Sintobin (VB) vindt dat de Brugse stadsgidsen onheus behandeld worden door de stad Brugge: “De gidsenverenigingen kregen een brief waarin gedreigd wordt met GAS-boetes. Onze Brugse gidsen gedragen zich, het zijn vooral buitenlandse Spaanssprekende free guides die de regels niet respecteren.”

Beledigend

Ook Martine Bruggeman (N-VA) had vragen bij deze ‘dreigbrief’: “Die is zeer beledigend overgekomen. Onze gidsen volgen een drie jaar durende opleiding. Zij weten hoe zich te gedragen. Er is nood aan twee groepen gidsen: zij die zich focussen op het historische en zij die verhalen willen horen.”

Sandra Wintein (Vooruit) daarentegen ziet dagelijks horden toeristen toekomen via het Bargeplein, die op het fietspad wandelen: “De irritatie is groot bij de Brugse fietsers. De gidsen nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun groepen. Idem voor de Katelijnestraat.”

Gas-boetes

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft de voorbije maanden vele meldingen binnen gekregen van bewoners en van de politie over toeristische wandelingen: “Het draagvlak voor het toerisme vermindert wegens de vele groepen die ongeordend onze stad bezoeken. Er is een politieverordening: veel gidsen nemen het niet nauw met de geleden regels, ze blokkeren de weg.”

“Ze geven uitleg in de Blinde Ezelstraat of op het brugje aan het Minnewater zodat er niemand nog door kan. In plaats van te verbaliseren, hebben we eerst een verwittiging gestuurd. Alle verengingen zijn aangeschreven, zodat we niet in situaties terechtkomen zoals in Venetië en Barcelona.”

“De politie heeft al meerdere GAS-boetes moeten uitreiken, onder meer aan een gids zonder vergunning en gidsen met te grote groepen – van meer dan 25 personen. Vorig maand kregen vier gidsen een waarschuwing wegens het niet dragen van de vereiste badge.”

Badges

Volgens toerismeschepen Mieke Hoste (Vooruit) worden er twee soorten badges uitgereikt: “Oranje kaarten voor de gediplomeerde 464 Brugse gidsen, blauwe voor de andere. Er zijn in Brugge 464 gediplomeerde stadsgidsen, daarnaast werden 2.328 toelatingen uitgereikt aan gidsen uit 46 landen.”

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) kondigde de uitbreiding van de museumpool tegen de zomer 2024 aan: “Er is een tekort aan museumgidsen in het Italiaans en het Duits.”

Volgens Stefaan Sintobin (VB) en Martine Bruggeman (N-VA) is dat niet verwonderlijk: “Tal van goede Brugse stadsgidsen weigerden deel te nemen aan de verplichte testen van Musea Brugge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier