Brugse gemeenteraad start met een minuut stilte en wordt naar dinsdag verschoven als Club kampioen speelt

Voor Pol Van Den Driessche verdient deze Engelstalige campagne in de winkelstraten een GAS-boete. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Uit eerbetoon voor Patrick Moenaert en het recent overleden oud-gemeenteraadslid Dirk Barbier start de Brugse gemeenteraad komende week met een minuut stilte. Wanneer de raad zal plaatsvinden, is nog onduidelijk. Als Club Brugge kampioen speelt, wordt die verschoven van maandagavond 27 mei naar dinsdagavond 28 mei, zodat de raadsleden maandagavond op de Markt kunnen meevieren met de kampioenenploeg.

De agenda’s van de komende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn tellen samen 58 punten. Bij hoogdringendheid interpelleert Stefaan Sintobin (VB) over een actueel dossier: het feit dat de Sint-Jorisstraat, amper een jaar na de heraanleg, opnieuw moet opengebroken worden.

Lachgas

De gemeentelijke administratieve sancties breiden uit. Ook parkeerinbreuken en het binnenrijden in de autoluwe zone zullen gesanctioneerd worden met een GAS-boete. Kleine inbreuken met minder dan 1.000 euro schade worden ook onttrokken aan het parket.

Burgemeester Dirk De fauw moet wel de politieverordening op het misbruik van lachgas schrappen. De procureur wil dit voortaan voor de strafrechter brengen, gezien deze trend bij jongeren gevaren voor de gezondheid inhoudt.

Verkoop kerk

Schepen Mercedes Van Volcem vraagt ‘de zegen’ voor de herbestemming van twee kerken: de Sint-Pauluskerk wordt als polyvalente ruimte in erfpacht gegeven, de Stella Mariskerk wordt verkocht aan een Oekraïense religieuze gemeenschap.

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven voor het zomerzwemmen in de reitjes aan de Coupure. Het stedelijk conservatorium gaat voor muziek een samenwerking met Damme aan. Musea Brugge koopt het schilderij ‘Dronkenschap van Noah’ van Frans Pourbus de Oude voor 159.000 euro aan en gaat een contract aan met externe wetenschappelijke medewerkers voor de expo ‘The Worlds of Bruges’ in 2026, de eerste expo in BRUSK.

Interpellaties

De oppositie heeft enkele interpellaties klaar. Karin Robert (Groen) vraagt het stadsbestuur om de signalisatie nabij de scholen aan te passen, om de veiligheid van de leerlingen te verhogen: “Ouders zijn bezorgd over het rijgedrag van autobestuurders. De palen voor de autoluwe zones in het centrum kunnen uitgebreid worden naar schoolomgevingen. Vervang de boodschap ‘Brugge autoluw’ door ‘Matig uw snelheid!’ om automobilisten te wijzen op kwetsbare voetgangers in deze zones.”

Andries Neirynck (Groen) is bezorgd over uitstap Port of Antwerp-Bruges uit PortConnect. Raf Reuse vraagt dat de stad een halt toeroept aan het toenemend aantal toeristenwinkels.

Engelstalige campagne

Bij N-VA interpelleert Nele Caus over een recent incident aan het station: “Een Joodse man werd aangevallen en liep een kaakbreuk op. Dit geweld is ontoelaatbaar, we vragen meer blauw meer op straat en meer spoorwegpolitie.” Ilse Coopman herneemt een voorstel van wijlen Dirk Barbier: een kunstroute van Minnewater tot BRUSK.

Volgens Pol Van Den Driessche verdient de Engelstalige campagne in de winkelstraten This street is made for shopping een GAS-boete: “Ze is vervuilend, ze bezwaddert de schoonheid van de Nederlandse taal en de eigenheid van onze Vlaamse stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier