Brugse gemeenteraad keurt wijziging financieel meerjarenplan goed

Corona maakt een Brugs slachtoffer: de renovatie van de bibliotheek wordt uitgesteld. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse gemeentraad heeft maandagavond de aanpassing van het meerjarenplan goedgekeurd. Oppositieraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) waarschuwde evenwel: “Voor het eerst in jaren geven we meer uit dan we ontvangen en Brugge soepeert in twaalf jaar tijd haar spaarpot van 100 miljoen op.”

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) lichtte tijdens de gemeenteraad de aanpassing van het meerjarenplan van de stad Brugge toe. Door corona heeft Brugge dit jaar 16 miljoen euro minder inkomsten en 1 miljoen euro meer aan uitgaven.

“Bij gebrek aan toeristen in coronatijd boekten de musea, de koetsen, de parkings en de hotels minder inkomsten. We konden dus minder verblijfstaks innen en schaften de terrastaks af”, stelt Mercedes Van Volcem. “Maar in moeilijke tijden moet je als overheid investeren, ons budget laat dit toe. We doen dit deze legsilatuur voor 365 miljoen euro. Dat is 60 miljoen euro meer dan hetgeen we bij de start van dit bestuur in 2019 voorop stelden. Nieuwe projecten zijn de expohal BRUSK en natuurlijk onze beurs- en congreshal.”

Gele mosterd

Volgens Geert Van Tieghem (N-VA) haalt het Brugs stadsbestuur de ‘gele’ mosterd bij vele ideetjes die N-VA de voorbije jaren spuide: “Maar het verontrust ons dat Brugge voor het eerst in jaren geen budget in evenwicht meer heeft. De stad geeft meer uit dan ze ontvangt. En dan worden de cijfers opgesmukt door de verkoop van 50 miljoen euro aan stadseigendommen. We moeten een zuinig en efficiënt beleid voeren. Daarom begrijp ik niet dat de stad zoveel geld blijft betalen voor de huur van een duur Huis van de Bruggeling. Zet in op de creatie van jobs, dat is de beste garantie op meer inkomsten en minder schulden. Brugge telt momenteel 3.166 werkzoekenden en 10.797 vacatures. Dat is veelbetekenend!”

Klimaatneutraal

Raf Reuse (Groen) is blij dat Brugge veel wil investeren: “Maar we moeten het doen inzake armoedebestrijding, energiezuinige gebouwen en in de bescherming van de open ruimte. Vooral op laatstgenoemd vlak knelt het schoentje. Elke Bruggeling heeft recht op natuur dicht bij huis. In Brugge wordt de groene rand bedreigd. Denk maar aan de Chartreuse en de Spie. Brugge is inzake betonnering van de open ruimte de slechtste leerling van de klas.

“Brugge moet een tandje bijsteken in de evolutie naar een autoluwe stad. En wanneer durft het stadsbestuur de winkelstraten permanent autovrij te maken en over te dragen aan de zwakke weggebruikers? Maar de grootste uitdaging wordt de transitie naar een klimaatneutrale stad.”

Autoluw

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wekte Raf Reuse onzacht uit zijn groene droom: “39 procent van de Bruggelingen vinden dat hun stad al voldoende autoluw is, 38 procent vindt dit onvoldoende. Het is zoals de Koningskwestie indertijd! Het stadsbestuur gaat voor een autoluwe stad en op bepaalde momenten voor autovrije winkelstraten. Permanent autovrij is nefast voor de mensen die in de binnenstad wonen, zij zijn daar tegen. We willen wel actie ondernemen tegen het toenemend sluipverkeer in de binnenstad (Baliestraat) en de Brugse rand (Sint-Kruis tussen Brieversweg en Maalse Steenweg).

Brandweer

Yves Buysse (VB) betreurde dat de renovatie van de stadsbibliotheek Biekorf op de lange baan geschoven wordt: “Dit paradepaardje, waarvoor meer dan 8 miljoen euro voorzien was, is het grote slachtoffer van de coronacrisis. Overigens vind ik het vreemd dat de stad nu al zomaar inkomsten intekent uit de verkoop van de site van de brandweerkazerne aan de Pathoekeweg, nu de brandweer tegen 2024 of 2025 verhuist. Bent u er zo zeker van dat die site snel zal verkocht raken?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier