Brugge wil een gesloten opvangcentrum voor transmigranten

Transmigranten probeerden vorig jaar meer dan 800 keer binnen te dringen in de Zeebrugse haven en veroorzaakten hierdoor vernielingen.©Davy Coghe Davy Coghe
Transmigranten probeerden vorig jaar meer dan 800 keer binnen te dringen in de Zeebrugse haven en veroorzaakten hierdoor vernielingen.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad heeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) opnieuw gepleit voor een gesloten asielcentrum voor transmigranten. Daar zouden ze een maand kunnen verblijven en juridische en medische bijstand moeten krijgen.

Raadsleden Nele Caus (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) hekelden het feit dat er opnieuw meer incidenten zijn met transmigranten in Zeebrugge en confronteerden de Brugse burgemeester met zijn eerder pleidooi om vluchtelingen op te sluiten in de Refuge in Sint-Andries.

Volgens Dirk De Fauw is de politie gefrustreerd: “Transmigranten mogen in deze coronatijd enkel geïdentificeerd worden. Als ze geen misdrijf gepleegd hebben, mogen ze niet naar de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel gevoerd worden. Verplichte repatriëring, zoals het Vlaams Belang voorstelt, is geen optie. Landen als Soedan, Algerije en Libië nemen hun gevluchte landgenoten niet terug.”

Bed en bad

“De oplossing ligt in een tijdelijk verblijf in een gesloten opvangcentrum waar ze een bed, eten en een bad krijgen, maar ook juridische en medische bijstand. Nu overnachten ze deze winter in stinkende rioolbuizen in Zeebrugge. In een opvangcentrum zouden ze info kunnen krijgen, zodat ze zelf kunnen kiezen tussen repatriëring of asielaanvraag. Daar zou hen duidelijk gemaakt kunnen worden dat het geen zin heeft om te proberen naar Engeland te geraken, omdat ze dan in de Londense onderwereld verzeild raken in plaats van in het beloofde land.”

In december heeft de politie wekelijks gemiddeld 178 transmigranten in Zeebrugge opgepakt. “Dat zijn er beduidend meer dan begin vorig jaar, toen het gemiddeld aantal rond de 68 transmigranten per week lag”, zegt Dirk De fauw. De criminaliteitscijfers voor 2020 tonen een genuanceerd beeld met 818 daden van vernielingen bij pogingen om binnen te dringen in de haven, 36 slagen en verwondingen, 77 diefstallen in voertuigen, 41 beschadigingen van strandcabines, 49 diefstallen, 53 inbraken in woningen, 15 winkeldiefstallen, 25 fietsdiefstallen en 18 bedreigingen.

Charlotte Storme (Groen) juichte de humane aanpak van de burgemeester toe, Jean-Marie De Plancke (Open VLD) beaamde de nood aan een gesloten opvangcentrum. Maar in de Refuge zitten eropnieuw uitgeprocedeerde asielzoekers, in afwachting van hun repatriëring. Of die plek coronaproof in aanmerking komt voor transmigranten, valt te betwijfelen. Eerder al brak daar covid-19 uit.

Klacht

De gemeenteraad kreeg nog een staartje, want Stefaan Sintobin (VB) wil klacht indienen bij de West-Vlaamse provinciegouverneur: “Op het einde van de discussiee vond de burgemeester het nodig om de man in plaats van de bal te spelen. Hij liet verstaan dat “raadslid Sintobin voor verzuring zorgde in Brugge en hij beter zou gerepatrieerd worden naar Izegem”.”

“Ik hou zelf wel van een pittig politiek debat op de gemeenteraad maar ik daag iedereen uit om aan te geven waar en wanneer ik de man speelde in plaats van de bal. Ik vond de uitspraken van Dirk De fauw dan ook totaal ongepast en een burgemeester onwaardig. Ik eis dan ook excuses van de burgemeester en daarnaast overweeg ik om klacht hierover in te dienen bij de gouverneur. Verder stel ik mij steeds meer vragen bij de houding van de voorzitster van de gemeenteraad. De aversie van Annick Lambrecht ten overstaan van het Vlaams Belang in het algemeen en mijn persoon in het bijzonder is overduidelijk, maar dat betekent niet dat ze als voorzitster van de gemeenteraad niet neutraal en objectief moet blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier