Broer Boudewijn Dehaene: “Familie kwam op de eerste plaats bij Jean-Luc”

In Vilvoorde wordt met een staatsbegrafenis afscheid genomen van gewezen premier en uitgeweken Bruggeling Jean-Luc Dehaene. In Krant van West-Vlaanderen van deze week getuigt Boudewijn Dehaene over zijn broer.

Jean-Luc en zijn broer Boudewijn op vakantie in Le Crotoy.

“Zijn agenda was nooit het allerbelangrijkste”, zegt Boudewijn Dehaene (67) in het interview in Krant van West-Vlaanderen. “Voor zijn familie maakte hij altijd tijd. Hij was niet alleen politicus, hij was vooral een familieman.”

De familie Dehaene woonde destijds in de Katelijnestraat in Brugge, met mama Andrea Verstraete en papa Albert die arts was. “We waren met zijn zevenen: Jean-Luc, Ides, Bernard, Trees, Marie-Anne, Vincent en ikzelf”, vertelt Boudewijn. “Ik was de vierde in de rij, zeven jaar jonger dan Jean-Luc. Hij was altijd wel een haantje-de-voorste. Hij zat ook altijd met de neus in de boeken en dat is zijn hele leven ook zo gebleven,” vertelt Boudewijn.

Weg uit Brugge

Middelbare school liep Jean-Luc in Aalst. “Hij had dat zelf aan vader gevraagd. Ze kunnen hier met mij geen weg in Brugge, zei hij. Dat typeert hem: bruut, kortweg zeggen waar het op staat. Mijn moeder was een heel verfijnde vrouw en ze schaamde zich soms om wat hij eruit flapte”, vertelt Boudewijn.

Anti-bourgeoisie

Dat Jean-Luc Dehaene een fervent Club Brugge-supporter zou worden, was niet zo vanzelfsprekend. “Vader was een Cerclist. Maar dat was een beetje de ploeg van de bourgeoisie. En Jean-Luc was anti-bourgeoisie. Toen onze timmerman Arthur Jean-Luc meenam naar een wedstrijd van Club ging een nieuwe wereld voor hem open”, aldus Boudewijn Dehaene.

Sfeermens

“Jean-Luc was een familiemens. Een sfeermaker. ‘Als je met de Dehaenes samenzit, heb je oordoppen nodig’, zegt mijn vrouw altijd. Jean-Luc was ook altijd de eerste die riep ‘Haal de fles wijn nog eens…’ Hij kon als de beste delegeren”, lacht Boudewijn.

Het afscheid komt hard en onverwacht. “Het kwam echt hard aan na het verlies van onze zus Trees vorig jaar. Maar van Trees hebben wij nog afscheid kunnen nemen. Bij Jean-Luc is dat anders. Hij had nog zoveel plannen…” zegt Boudewijn.

(IN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.