Broeders Xaverianenstraat en Eendrachtstraat krijgen wellicht ondergrondse glasbollen

De glascontainer in de Eendrachtstraat in Jonkershove. (Foto TOGH)
De glascontainer in de Eendrachtstraat in Jonkershove. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Er komen wellicht twee ondergrondse glasbollen in Houthulst. Dat vertelde schepen Erik Verbeure (CD&V) op de gemeenteraad donderdagavond. Via een aanbesteding door afvalintercommunale Mirom zouden de twee glascontainers komen in de Broeders Xaverianenstraat en de Eendrachtstraat in Jonkershove. Voor oppositiepartij N-VA mag er ook één in de Zarrenstraat.

Het nieuwtje kwam er naar aanleiding van een vraag van gemeenteraadslid Eric Beghein (CD&V) over de bestrijding van zwerfvuil. “Ik vroeg me af of er of er al eens nagedacht is over een ondergrondse glascontainer. Samenhangend daarmee hoor ik signalen dat mensen niet zo goed bij de glascontainer in de Zarrenstraat geraken. Ze moeten daar een omweg doen. Is ondergronds daar een mogelijkheid?”, vroeg Beghein.

Drukst bezocht

Schepen van Milieu Erik Verbeure (CD&V) antwoordde dat er momenteel een studie aan de gang is om te kijken hoe de site in de Zarrenstraat kan heringericht worden, onder meer in functie van een betere toegankelijkheid van de glasbol. “Wat betreft ondergrondse glasbollen: we krijgen de kans om in te tekenen op twee ondergrondse glasbollen via een aanbesteding van intercommunale Mirom”, vulde Verbeure nog aan. “Deze zouden geplaatst ter vervanging van drukst bezochte bestaande glascontainers. Dat is in de Broeders Xaverianenstraat in Houthulst en in de Eendrachtstraat in Jonkershove. Er is ook gekozen voor deze plaatsen omwille van de toegankelijkheid van de ondergrond. Daar komen de glasbollen niet in conflict met ondergrondse leidingen of rioleringen.”

“Het gaat om een groepsaanbesteding met de verschillende gemeente in de intercommunale. Die zal komende weken of maanden afgerond worden. Dan zullen wij, afhankelijk van de prijs, kunnen bepalen wanneer en tegen welke voorwaarden we deze ondergrondse glascontainers kunnen plaatsen”, gaf Erik Verbeure nog mee.

Ongedierte

Filip Vanhevel van oppositiepartij N-VA wees erop dat zijn partijgenoot en toenmalig gemeenteraadslid Nick Geers in de vorige legislatuur al vroeg naar ondergrondse glascontainers op die locaties. “Dat kon toen niet omwille van het ongedierte. Ik ben blij dat er nu minder ongedierte is in Houthulst, waardoor het wel mogelijk is. Het zal voortschrijdend inzicht zijn”, klonk het cynisch.

Zwerfvuil

Vanhevel haalde twee voordelen aan van ondergrondse glasbollen. “Ten eerste is er een grotere capaciteit. En twee: er kan geen ander zwerfvuil achter of rond de container gezet worden. Dat is precies wat er gebeurt in de Zarrenstraat. Daar kan er heel snel gestopt worden, iets weggegooid of weggezet worden achter de glascontainer en weer weggereden worden. Ondergrondse containers moeten op heel zichtbare plaatsen komen, waar niks kan achtergelaten worden omdat er geen bovengrondse constructie meer is. De Xaverianenstraat lijkt mij ideaal, de Eendrachtstraat is dan weer moeilijker want je kan daar opnieuw op een verlaten moment mensen hebben die daar kartonnen dozen gaan afzetten en snel weer wegrijden. Ik hoor dat er plannen zijn om deze legislatuur nog het marktplein van Houthulst aan te pakken. Dat lijkt mij ook een ideale locatie om te onderzoeken of er daar ondergrondse afvalinzameling kan gebeuren.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.