Bomen in Hoge Wieltjesgracht beschadigen voetpaden en worden gerooid

De wortels van de Japanse Kaukasische elzen beschadigen de parkeerstroken en voetpaden in de Hoge Wieltjesgracht. (Foto TOGH)
De wortels van de Japanse Kaukasische elzen beschadigen de parkeerstroken en voetpaden in de Hoge Wieltjesgracht. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Naar aanleiding van het agendapunt over het vernieuwen van voetpaden in onder andere Zillebeke, Hollebeke en Dikkebus kaartte Miguel Gheysens (CD&V) op de gemeenteraad de slechte toestand van de voetpaden en parkeerplaatsen in de Hoge Wieltjesgracht aan. Volgens schepen Ives Goudeseune (SP.A) is er daar enkel een duurzame oplossing mogelijk als de bomen verdwijnen.

De gemeenteraad keurde maandagavond vernieuwingen en herstellingen goed van voetpaden en/of opritten in de Blauwepoortstraat in Zillebeke, de Eekhofstraat in Hollebeke, de Berkenwijk in Dikkebus, de Boezingestraat in Elverdinge en een stukje van de Lange Torhoutstraat ter hoogte van Huize Wieltjesgracht in Ieper. Raadslid Miguel Gheysens van oppositiepartij (CD&V) juichte de plannen toe, maar greep het agendapunt ook aan om te wijzen op de erbarmelijke toestand van het voetpad en de parkeerstroken langs de Hoge Wieltjesgracht. “Het stuk voetpad, inclusief de parkeervakken, langs de Hoge Wieltjesgracht over de volle lengte van wzc Wieltjegracht verkeren in erg slechte staat”, aldus Gheysens. “De worteling van de bomen zorgt hier voor vele oneffenheden. Wanneer wordt dit probleem aangepakt? Dit zal een moeilijke oefening worden, waarbij bomen niet gekwetst worden en alle parkeervakken behouden blijven.”

Japanse Kaukasische els

Schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A) zei tevreden te zijn dat Gheysens de Hoge Wieltjesgracht vernoemde. “Er is een dossier opgemaakt omdat we daar al een aantal keren dezelfde bemerkingen hebben gemaakt wat betreft de zeer slecht toestand van de parkeerstroken door de wortels van de bomen die alles omhoog duwen. Helaas zullen die bomen moeten verdwijnen. Dat zijn een soort Japanse Kaukasische els. 20 à 30 jaar geleden werden die geplant. Dat was toen een goed idee, maar die boom is een snelgroeiende boom die veel wortels maakt bovengronds en dus alles kapot maakt. We kunnen daar dus geen herstellingen doen als we geen nieuwe bomen voorzien. Ons idee is om daar ook notelaars te planten, omdat deze bomen zeer laat bladvorming krijgen. Doordat ze ook redelijk vroeg hun blad verliezen kan er wat licht binnenkomen in de omgeving van Huize Wieltjesgracht.”

“We zijn dus van plan om een voetpad, fietspad, parkeren, rijweg – in die volgorde – her aan te leggen in die omgeving, dus tussen de Diksmuidestraat en de Vestingen aan de kant van Huize Wieltjesgracht. Dat dossier zou normaal eind maart in de gemeenteraad moeten komen. Het prijskaartje zal ongeveer 170.000 euro bedragen”, lichtte Ives Goudeseune nog toe.

Voetpaden Vlamertinge

Miguel Gheysens merkte ook op dat nog een goeie 385.000 euro vastgelegd is uit 2020. “Dit zijn geplande budgetten voor werken die nog niet uitgevoerd werden. Ook de schuld van corona? Of zijn hier wijzigingen in de uitvoering de oorzaak van?”

“De Kortewildestraat in Hollebeke hebben we moeten wachten tot de waterregie klaar was met haar plannen”, repliceerde Ives Goudeseune. “Vandaag (maandag, red.) zijn ze begonnen. De Rodenbachstraat (in Vlamertinge, red.) van hetzelfde. Ook daar werden de nutsbedrijven gevraagd hun bemerkingen te maken of ze al dan niet meestappen in het verhaal. Dat heeft een tijdje op zich laten wachten, maar in het voorjaar zal dit dossier uitgevoerd worden. Wat betreft de Cerfstraat (ook in Vlamertinge, red.) was er een klein misverstand. We hebben een aantal aannemers aangeschreven die niet goedgekeurd waren in het dossier van de gemeenteraad. We hebben dus die aanbesteding opnieuw gedaan. Dat is de reden dat het een klein beetje langer duurt, maar dat komt ook nu in het voorjaar in orde.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.