De West-Vlaamse CD&V-burgemeesters zijn niet gewonnen voor het doorbreken van het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. Dat blijkt uit een bevraging van onze krant. Daarmee staat Hendrik Bogaert – toch zeker in onze provincie – alleen. Eerder floot ook voorzitter Joachim Coens zijn partijgenoot al terug.
In een interview met onze krant gaf Hendrik Bogaert te kennen dat samenwerking met het Vlaams Belang mogelijk moet zijn. “Dat moet kunnen”, stelt Bogaert. “Ik pleit niet voor een samenwerking, maar het moet wel kunnen. Ik ben tegen het cordon sanitaire.” “Uitgesloten”, tweette voorzitter Coens al snel. “Een coalitie met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar de mens en samenleving kijken, is niet mogelijk.”
Onze redactie bevroeg de 26 West-Vlaamse CD&V-burgemeesters naar hun mening hierover, 16 onder hen konden we te pakken krijgen. Burgemeesters Dirk De fauw (Brugge), Lies Laridon (Diksmuide), Ivan Delaere (Pittem), Carine Dewaele (Lendelede), Ria Pattyn (Lichtervelde) en Kris Declercq (Roeselare). Zij sluiten zich volmondig aan bij het standpunt van hun voorzitter.
Ook voor Bart Dochy (burgemeester van Ledegem) is een samenwerking met Vlaams Belang geen optie. “Ik zie dagelijks hoe zij te werk gaan in het Vlaams Parlement: voor ieder weldenkend mens is het heel logisch dat je zulke mensen niet aan de macht kan helpen“, benadrukt Dochy.
Non-discussie
“Wie de standpunten van Vlaams Belang vandaag bekijkt, ziet meteen dat een samenwerking niet mogelijk is. In debatten eindigen ze quasi altijd met racistische, verwijtende of kleinerende uitspraken. Ik vind het belachelijk dat Hendrik vandaag zo’n statement maakt“, aldus Dochy nog. “Er zijn veel grotere en meer dringende problemen dan deze non-discussie.”
Ook de Wingense burgemeester Hendrik Verkest vindt een coalitie met de extreemrechtse partij meer dan een brug te ver. “Ik ben er dan ook absoluut geen voorstander van”, klinkt het. Claude Croes, burgemeester van Deerlijk, sluit zich aan: “Ik deel de mening van Hendrik Bogaert absoluut niet. In het gedachtengoed van Vlaams Belang kan ik me niet vinden.”
Praten kan, besturen niet
“Om samen te besturen, heb je raakpunten tussen elkaars programma’s nodig”, stelt burgemeester van Kuurne, Francis Benoit. “Die zie ik niet tussen onze partij en Vlaams Belang. Een coalitie met hen, op eender welk niveau is dan ook niet mogelijk. Vraag is wel of je hen volledig moet isoleren en altijd de facto vooraf moet uitsluiten. Praten moet kunnen. Maar besturen? Neen, dat lijkt me niet mogelijk.”
Ook Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem, is diezelfde mening toegedaan. “Ik ben zelf een koele minnaar van het cordon sanitaire als gegeven. Maar samenwerken met Vlaams Belang is voor mij onbespreekbaar. Hun standpunten zijn simpelweg onverzoenbaar met die van een democratische partij. Als Vlaams Belang zich niet anders opstelt, blijft een coalitie onmogelijk.”
Water bij de wijn
Joris Hindryckx, burgemeester van Houthulst, wijst samenwerken eveneens af. “Onmogelijk, dat mag mijn partij niet doen. De standpunten liggen gewoon te ver uit elkaar. Ik geloof eigenlijk zelfs niet dat Vlaams Belang zelf wil besturen.” Hindryckx deelt wel de intellectuele analyse die Hendrik Bogaert maakt. “Los van de concrete partijen denk ik wel dat je extremen tot redelijkheid kan dwingen in een coalitie. In een compromis zullen ze wellicht hun uiterste kantjes verliezen. Alleen is het gevaarlijk om te experimenteren.“
Jos Sypré, burgemeester van Beernem, benadrukt dat CD&V vooral haar eigen waarden moeten behouden. “Wij zijn een partij die staat voor diversiteit, waarbij elke mens telt, ongeacht achtergrond, huidskleur, mening of denken. Net daarom ligt een samenwerking met Vlaams Belang in mijn ogen moeilijk. Maar de verkiezingen van mei vorig jaar moeten voor traditionele partijen wel een wake-upcall zijn. Het is als lokale politicus absoluut onze taak om de politiek opnieuw dichter bij de burger te brengen en er zo voor te zorgen dat proteststemmen zoals volgend jaar gehoord worden”, besluit Jos Sypré.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier