Blankenbergse SP.A’ers verlaten gemeenteraad uit onvrede met “uni-solo genomen beslissingen”

Jeannine Puype en Anneke Crevits. © (Foto WK)
Redactie KW

Tijdens een stemming voor het bekrachtigen van de burgemeestersbesluiten van afgelopen zomer, verlieten SP.A-gemeenteraadsleden Jeannine Puype, Anneke Crevits en Steven Arents tijdelijk de zaal.

“Op die manier willen wij een boodschap geven naar de burgemeester dat wij niet zonder meer akkoord gaan met elke beslissing die ze uni-solo neemt. Vooral de beslissing rond de zogenaamde time-out was voor ons een brug te ver”, zegt Jeannine Puype, fractieleider voor SP.A. Ook raadsleden Steven Arents en Anneke Crevits verlieten de zaal.

“Het seizoen was voorbij op 8 augustus”, zegt Arents. “Bezoekers werden opgeroepen om niet naar Blankenberge te komen, iets wat wij niet begrijpen. Wij hebben onze schepenen gevraagd of zij op de hoogte waren van die beslissing, maar blijkbaar hadden ook zij het pas vernomen als het besluit al genomen was.”

“Op de topdag van het seizoen, 15 augustus, was het doods in Blankenberge. Zonder de rellen te willen minimaliseren, Blankenberge heeft al woeliger stormen meegemaakt. Vooral veel kijklustigen en eens ander nieuws dan covid-19 hebben het mediaspektakel gevoed. Had men vroeger Blankenberge moeten afsluiten telkenmale er rellen waren in de casinobuurt, dan waren we de hele zomer dicht”, vult Anneke Crevits aan.

“Wij hebben onze schepenen en de voorzitter bij de start van de gemeenteraad geïnformeerd dat we de zaal gingen verlaten en roepen de burgemeester op om overleg te plegen met haar college, als zij dit soort beslissingen wil nemen.”

Eerste schepen Jurgen Content zegt begrip te kunnen opbrengen voor de actie van zijn partijgenoten. “Het was een symptoom van iets wat al langer borrelt. Onze opgestapte raadsleden vinden dat het beleid nu in de Veiligheidscel slechts door één persoon wordt vertegenwoordigd en hebben daar moeite mee, omdat onze partij als coalitiepartner tenslotte ook wel met het beleid wordt vereenzelvigd. Zelf stond ik erbij en keek ik ernaar: ik was pas bij aanvang van de gemeenteraad op de hoogte van wat ze zouden doen”, zegt hij.

Voor burgemeester Daphné Dumery (N-VA) ligt het aan de interne communicatie bij SP.A. “De burgemeester zit nu eenmaal zonder schepenen in de Veiligheidscel. Maar de beslissingen die daar worden genomen, worden wel na elke bijeenkomst naar hen teruggekoppeld. Ze krijgen die besluiten ook in hun mailbox”, zegt ze. Dumery vraagt zich bovendien af waarom ze nog geen signalen ontving. “Voor de andere raadsleden staat mijn deur ook altijd open.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten