Bij 4 op de 10 gemeenten kost politiezone meer dan OCMW

GF
Redactie KW

In onze provincie zijn er van 64 gemeenten 28 waarvan de toelage voor de politiezone hoger is dan die voor het OCMW.

Vooral de kustgemeenten betalen fors meer per inwoner aan hun politiezone dan aan het OCMW. Dat blijkt uit de analyse die de lokale kranten van Krant van West-Vlaanderen vrijdag publiceren. De gemeenteraden zijn halfweg hun bestuursperiode en de lokale redacties publiceren vandaag een balans voor elke gemeente.

Daarin wikken en wegen De Weekbode, Het Wekelijks Nieuws, Brugsch Handelsblad, Kortrijks Handelsblad en De Zeewacht de bestuurskracht van de gemeentebesturen en brengen ze de opvallendste realisaties in beeld en gaan na wat de gemeenten nog van plan zijn de komende jaren. Lokale politici uit meerderheids- en minderheidsfracties laten hun licht schijnen over de belangrijkste heikele kwestie.

Uit een cijferanalyse blijkt dus dat in 2013 – over dat bestuursjaar is de goedgekeurde rekening beschikbaar op het web – bij 35 gemeenten de toelage aan het OCMW groter is dan die voor de politiezone. In één gemeente was de toelage aan de politiezone even hoog als die aan het OCMW.

Uit de meerjarenplannen blijkt dat voor 2014 meer gemeenten een hogere toelage aan het OCMW verwachtten. Het gaat om 41 van de 64 gemeenten. Bij 21 gemeenten wordt verwacht dat de toelage aan de politiezone hoger blijft dan die aan het OCMW.

De balans Halfweg 2013-2018 is te lezen op de gemeentelijke pagina’s in de lokale edities van Krant van West-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.