Betonnen bollen op Wijtschaatse markt blijven wat ze zijn

Op elke hoek van het Sint-Medardusplein zijn er drie bollen geplaatst. © Eric Flamand EF
Jos Remaut

Ivo Fonteyne van N-VA vroeg op de gemeenteraad wat het gemeentebestuur van plan is met de betonnen bollen op de hoeken van het Sint-Medardusplein, nu die volgens hem te beschouwen zijn als een mislukking. “Helemaal niets”, antwoordde schepen Dirk Baekelandt (GB), “want ik zie niet in wat het probleem hier eigenlijk is.”

Ivo Fonteyne had zijn punt nochtans omstandig toegelicht : “Sedert de heraanleg van het Sint-Medardusplein stelt zich het probleem dat de hoeken afgesneden worden door een aantal voertuigen, waardoor het gras daar verdwijnt. Aan de vorm van het plein is niets veranderd, maar wel werd de weg versmald, door het creëren van een parkeerstrook. Bovendien stonden daar vroeger ook grote bomen, die nu verdwenen zijn. Dit probleem werd eerst opgelost met kleine bollen, maar die werden uitgereden. Een reden voor het gemeentebestuur om het probleem grondig op te lossen, door daar grote bollen in beton in te gieten. Helaas zijn die nogal snel het voorwerp van spot geworden, en erger nog: ze worden als gevaarlijk ervaren. Zeker nadat een lijnbus zich vorige week vastreed op een van die bollen, met schade aan bus en bol tot gevolg. Voor mij is dan ook duidelijk dat dit geen definitieve oplossing kan zijn. Hoe denken jullie dit aan te pakken?

“Facebook-nieuws”

“Heb jij misschien suggesties Ivo, het hoeft niet altijd bij kritiek alleen te blijven ?”, gooide burgemeester Wieland De Meyer (GB) er nog fijntjes tussen voor schepen Baekelandt hem van antwoord diende : “Ik zie hier eigenlijk het probleem niet. De draaicirkel voor de voertuigen is net dezelfde als in de vroegere situatie. Er heeft zich vorige week inderdaad een lijnbus vastgereden op een van die bollen, maar de chauffeur heeft zelf toegegeven dat hij een verkeerd manouevre heeft gemaakt. Dat overigens nog niet eens slecht had moeten aflopen als hij tijdens die rit ook net geen problemen had gehad met het hydraulisch systeem van zijn bus. Laat ons dus de zaken niet overroepen, er passeren hier dagelijks zo’n 20 bussen waar niks mee gebeurt. Dit ruikt naar Facebook-nieuws…”

Waarop Ivo Fonteyne meteen repliceerde dat hij geschorst is van Facebook, als weet hij niet om welke reden. “Het is toch onze taak om zulke zaken op de gemeenteraad te brengen”, verdedigde hij zich. Een pasklaar voorstel tot oplossing had hij ook niet meteen bij de hand, maar hij vond toch dat er door het studiebureau misschien wat beter had moeten worden nagedacht over de gevolgen van de wegversmalling. “De tijd zal het wel uitwijzen of er hier een probleem is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier