Beste politici, mag het weer over de stad gaan?

De Kortrijkse gemeenteraadszaal. © a-KDS
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws

Een steek onder water, een plagerij… Het hoort bij een discussie op de gemeenteraad. Het kan zelfs een gespannen sfeer wat ontmijnen. De jongste tijd zijn de steken onder water in Kortrijk slagen onder de gordel geworden.

Deze week zakte de sfeer in politiek Kortrijk onder het vriespunt met een aanval van Vlaams Belang op de burgemeester. Loze beschuldigingen zonder bewijskracht werden de wereld ingestuurd. “Wij hebben de bewijzen wel liggen”, klonk het. Niemand kreeg ze te zien.

In de politiek gaan oppositie en meerderheid soms kort door de bocht om een standpunt hard te maken. En daarbij vliegen ze al eens uit die bocht. Ik herinner me een tijd dat zelden ‘op de man’ werd gespeeld, maar het over dossiers ging. Tegenwoordig is de balans omgeslagen.

Onze burgemeester is een meester in subtiele woordspelingen en geeft al graag eens een steek onder water, vooral tijdens de gemeenteraad. Maar ook Wouter Vermeersch, fractieleider van Vlaams Belang, houdt van scherpe taal. Hij tackelt vaak met de voeten vooruit en vindt de burgemeester verantwoordelijk voor alles wat in de stad gebeurt. Op sociale media gebruikt zijn partij ‘anonieme’ getuigen om een punt te maken.

Het gaat al lang niet meer over inhoud, maar over likes en retweets. Zelfs de waarheid is niet meer belangrijk

In de begindagen dat ik de Kortrijkse gemeenteraad volgde, bestond de traditie om na de raad nog even naar beneden te gaan. In de Raadskelder dronken politici over de partijgrenzen heen samen een pint. Ze keken elkaar nog in de ogen. Alleen daardoor al werd de discussie genuanceerder en respectvoller. Discussies en oneliners werden niet snelsnel online gezet, uitvergroot met een megafoon naar de hele wereld, bewaard voor altijd.

In een wereld van sociale media en vluchtig nieuws willen politici ‘scoren’. Liefst op sociale media. Daar waar een actie een reactie uitlokt. Waar ‘iemand pakken’ op applaus wordt onthaald. Dus leren ze de sociale media te bespelen én te manipuleren, telkens flirtend met de grenzen van het respect. Het gaat al lang niet meer over inhoud, maar om likes en retweets. Zelfs de waarheid is voor sommigen niet meer belangrijk. Dat werd in Kortrijk deze week pijnlijk bewezen.

Beste politici, mag het weer over onze stad gaan? Toen jullie voor het eerst op een kieslijst stonden, hadden jullie een gezamenlijke droom: Kortrijk beter maken. Werk daaraan in plaats van constant modder te maken om naar elkaar te gooien. Drink samen een pint… en ga dan wel met de fiets naar huis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.