Bart Vanacker nieuwe eerste schepen en schepen van toerisme in Heuvelland

Bart Vanacker legde tijdens de laatste gemeenteraad de eed af als schepen.©Eric Flamand EF
Bart Vanacker legde tijdens de laatste gemeenteraad de eed af als schepen.©Eric Flamand EF
Redactie KW

Sinds 1 januari is Bart Vanacker eerste schepen van Heuvelland en verder ook schepen van onder meer Vrije Tijd, Toerisme en Lokale Economie. Voor de nieuwe schepen liggen nog een aantal belangrijke vernieuwingen te wachten op een verdere afhandeling en goedkeuring.

Het was Wieland De Meyer die Bart Vanacker (51) in 2012 kon overhalen om in de Heuvellandse politiek te stappen en te kiezen voor de partij Gemeentebelangen. “Voordien had ik al met vrienden van gedachten gewisseld over de politieke situatie in Heuvelland. Tussen pot en pint hadden we al een naam gevonden voor onze partij. Uiteindelijk zag die partij nooit het levenslicht. Mijn politieke ambities bleven bestaan en zo stond ik op de verkiezingslijst van 2012 voor Gemeentebelangen en werd ik gemeenteraadslid”, aldus Bart Vanacker, die vanaf dan vaak aan het woord kwam in de maandelijkse zitting.

Beroepsbezigheden

Zo zette hij letterlijk druk op de Watergroep opdat de Lokernaars overal evenveel water uit de kraan zouden krijgen. Toen de bewoners van de Dikkebusstraat deels op de stoep hun wagen gingen parkeren, kwam Bart tussenbeide om alsnog de boetes kwijt te schelden. De tussenkomsten legden Bart alvast geen windeieren. Met de verkiezingen van 2018 behaalde hij voldoende voorkeurstemmen om schepen te worden. Uiteindelijk gebeurde dit niet en was Bart flink ontgoocheld. “Ik respecteerde de politieke wet dat een vrouw moest zetelen in het schepencollege en ik verdween voor twee jaar in de wachtkamer. De ontgoocheling maakte plaats voor blijdschap. Zo kreeg ik de tijd om mijn beroepsbezigheden als zelfstandig garagehouder af te bouwen en mijn schoonzoon Thijs meer verantwoordelijkheden te geven. Verder kon ik mij rustig inwerken in mijn bevoegdheden. Zo volgde ik van dichtbij mijn partijgenoot Jean-Pierre Geelhand en kwam ik heel wat te weten over toerisme in Heuvelland.”

Door de coronacrisis kreeg toerisme in Heuvelland plots een onverwachte injectie. Iedereen koos noodgedwongen voor een staycation en Heuvelland werd nog meer dan anders een wandelparadijs voor dagjestoeristen. Heel even dreigde Heuvelland het slachtoffer te worden van zijn eigen succes. “Er waren inderdaad momenten waarbij Westouter en Kemmel overspoeld werden door toeristen en dat stak de lokale inwoners wel eens de ogen uit. In het heel ons toeristisch verhaal moeten we vooral rekening houden met onze eigen mensen. Toerisme in Heuvelland moet zeker voor hen leefbaar blijven. Niet alleen de toeristen moeten zich goed voelen, maar ook onze inwoners”, meent Bart Vanacker.

Plannen

Voor Bart liggen nog een aantal belangrijke vernieuwingen te wachten op een verdere afhandeling en goedkeuring. Zo wordt de kerk van Kemmel nog tegen het einde van deze legislatuur (2024) het nieuwe ontmoetingscentrum van het dorp. “Het wordt voor Heuvelland meteen de eerste kerk die een definitieve herbestemming krijgt. Daardoor komt De Gaper te vervallen. Wat daar dan de nieuwe bestemming van wordt, is nog niet aan de orde. Naast De Gaper liggen met het oud- gemeentehuis en de tekenacademie ook nog twee andere panden die we zullen moeten herbekijken.”

In de tekenacademie wordt vanaf 2021 een ruimte voorzien voor de pottenbakkers die er hun Kemmelwaar – oude Keltische potten – zullen draaien. Alle plannen van Toerisme Heuvelland wil Bart graag letterlijk delen met alle Heuvellandse actoren. “Het is afwachten of we dat op een fysieke manier zullen kunnen doen”, besluit Bart Vanacker. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.