Afvalzakken worden duurder en kleiner in Wevelgem, Menen en Wervik

© SL
Redactie KW

De gemeenteraad keurde het reglement over de contantbelasting op afvalzakken goed. MIROM Menen maakt de prijs van de restafvalzakken duurder. Het reglement wordt pas van kracht na de goedkeuring in de gemeenteraden van Wevelgem en Wervik.

Vanaf 1 januari 2020 betaal je meer voor de restafvalzakken. In de toekomst kost die 1,60 euro per zak, vandaag betaal je nog 1,30 euro per zak. Een kleine restafvalzak die je nu 0,65 betaalt, zal vanaf volgend jaar 0,80 euro kosten.

Stickers

Restafvalzakken die al in het bezit zijn kunnen via een sticker gebruikt blijven worden tot 31 december 2021. Een sticker kost 30 cent – 15 cent voor de kleine zakken – en is te koop vanaf 1 december 2019 in de recyclageparken en in het gemeentehuis.

Stel dat je toch nog zakken of stickers hebt in 2021 dan kan je ze nog in de recyclageparken inwisselen.

De verkoop van de nieuwe zak gebeurt vanaf 16 december. De stickers kunnen al aangeschaft worden vanaf 1 december.

Belangrijk is ook te weten dat de zakken ook kleiner worden want het is de bedoeling dat er meer in de PMD zakken wordt gestopt. Het volume van de grote zakken daalt van 60 naar 50 liter. Dat van de kleine zakken van 30 naar 25 liter.

Langere tolerantieperiode

Raadslid Willy Ugille (CD&V) pleit voor een overgangsperiode en een tegemoetkoming voor mensen met incontinentie en families met luierbaby’s. Dat de stickers enkel in het gemeentehuis te koop zijn zal ervoor zorgen dat- net zoals bij de vorige opslag – de inwoners gewoonweg geen stickers kunnen kopen.

Raadslid Ugille vraagt enige flexibiliteit. Een overgangsperiode van drie maanden zodat de mensen op de hoogte gebracht worden. Wat met appartementsgebouwen waar er soms wel en soms niet een sticker zal gekleefd worden?

Schepen Patrick Roose (SP.A) erkent dat zich heel wat problemen in de overgangsperiode kunnen voordoen. Een adequate communicatie via vele kanalen moet deze problemen zo goed als mogelijk elimineren. (SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.