OPINIE – Keuzes maken is het enige wat we nog kunnen doen voor Janick, Janice en Maithé

Een verschrikkelijk ongeval in Ruddervoorde kostte het leven aan Maithé, Janick en Janice. © Montage KW
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Zondagmorgen, 9 uur. Aan de keukentafel zijn er pistolets, croissants en kriebels voor de Cats. De zon schijnt, de dag lonkt, maar het nieuws op de radio klinkt plots keihard.

In Ruddervoorde is deze nacht een jong gezin van de weg gemaaid. Een dronken vijftiger reed het koppel en hun kind aan op de E403. De chauffeur werd eerder al veroordeeld voor rijden onder invloed en was vandaag nog niet nuchter genoeg voor verhoor.

Slik. Een slag in je gezicht, dit bericht. Het tragisch drama zorgde voor een schokgolf door West-Vlaanderen en de rest van het land. Niemand blijft dan ook onbewogen bij de dood van Janick (29), Janice (30) en Maithé (8). Drie levens die veel te vroeg een dramatisch einde kennen door de onvergeeflijke misstap van één man. Familie en vrienden blijven verweesd en gebroken achter met eeuwig verdriet.

Niemand blijft onbewogen bij de dood van Janick, Janice en Maithé

De dagen na de shock komen nu de vragen… Kunnen we drama’s als deze dan echt niet vermijden? Moeten we alcohol helemaal verbieden voor wie wil rijden? Waarom straffen we daders niet strenger? Mogen recidivisten nog wel achter het stuur? Zou een rijbewijs met punten niet beter zijn?

‘Dit ongeval kon perfect vermeden worden.’ Politierechter Geert Vandaele bezorgt ons alvast een duidelijk antwoord. ‘Ik stel vast dat men het voor deze problematiek blijkbaar niet nodig vindt om deze inspanningen te doen. Maar goed: dat is een keuze die we als maatschappij moeten maken.’

Het lijkt nochtans overduidelijk: ons neerleggen bij dit soort ongelukken is echt geen optie. We moeten er alles aan doen zodat dit niet (meer) kan gebeuren… En neen, niet elke dader gaan we kunnen stoppen, maar elk vermeden accident is een drama minder.

Keuzes maken is het enige wat we nu nog kunnen doen voor Janick, Janice en Maithé.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be


Lees meer: