OPINIE – In het hele land dwingt Melissa Depraetere respect af voor het parcours dat ze heeft afgelegd

Melissa Depraetere tijdens de eedaflegging in het Vlaams Parlement. Ze is de jongste viceminister-president van Vlaanderen ooit. © BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

“Ik ben benieuwd of ze mij na de regeringsvorming nog altijd heilig gaan verklaren.” Melissa Depraetere klonk erg nuchter na alle complimenten die ze op 9 juni kreeg. Als interim-voorzitter van Vooruit had ze haar partij zo goed als onmisbaar gemaakt bij de formaties. Sander Loones van de N-VA noemde haar zelfs de nieuwe ‘leading lady’ van West-Vlaanderen…

En kijk: net toen de paus in het land was, verklaarde Conner Rousseau haar net niet zalig. Melissa Depraetere mag zich voortaan viceminister-president van Vlaanderen noemen, de jongste ooit.

32 jaar is de Harelbeekse en nu als minister officieel bevoegd voor Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd. Dat kan tellen voor de gewezen hoofdleidster van de Chiro uit Deerlijk.

Niet alleen in die jeugdbeweging, maar in het hele land dwingt Depraetere respect af voor het parcours dat ze heeft afgelegd in de politiek. Maar ook deze keer houdt Depraetere beide voeten op de grond. Ze beseft meer dan wie ook dat nu het echte werk begint. De kersverse minister laat al weten dat ze daarbij West-Vlaanderen niet zal vergeten, integendeel.

“Belangrijk nieuws in het regeerakkoord: West-Vlaanderen blijft bestaan”

En we kunnen niet klagen deze keer: vóór de verkiezingen was onze provincie onderbedeeld met máár één minister, nu is het kernkabinet van de regering-Diependaele voor de helft West-Vlaams. Want ook de ‘leading lady’ van CD&V mag zich nog altijd viceminister-president noemen. Hilde Crevits (57) zit zo al 17 jaar onafgebroken in de Vlaamse regering. Binnenlands bestuur is een van haar nieuwe bevoegdheden en op dat vlak zit al belangrijk nieuws in het regeerakkoord: West-Vlaanderen blijft bestaan, het provinciaal bestuursniveau wordt niet afgeschaft.

We gaan volgende week dus níét voor de laatste keer stemmen voor de provincie. Het maakt 13 oktober niet minder boeiend… Heel benieuwd wie die dag heilig zal worden verklaard.