OPINIE – De West-Vlaamse kiezer heeft zondag ‘boe’ gezegd: de proteststem klonk nog nooit zo luid

West-Vlaanderen koos massaal voor de partij van Immanuel De Reuse en Wouter Vermeersch. Rechts: de stemmen voor het Vlaams parlement. © JCR/gf
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Weet je nog? Die keer dat Conner Rousseau moest vluchten uit een café in Ninove? Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar het was gewoon vorige week. De verrezen oppergod van Vooruit voerde er campagne in de stad waar Vlaams Belang al jarenlang extreem sterk staat. Maar toen zei iemand in het café blijkbaar ‘boe’…

Wel, de West-Vlaamse kiezer heeft zondag ook ‘boe’ gezegd. Vlaams Belang haalde in onze provincie zijn hoogste score ooit. Meer dan 200.000 kiezers kozen hier voor de partij van Immanuel De Reuse en Wouter Vermeersch. In liefst 45 (!) van onze 64 gemeenten is VB de grootste gebleken. De kaart van West-Vlaanderen – ooit eeuwig oranje – kleurt nu zwart.

Tegen zijn eigen verwachtingen in werd Bart De Wever dé winnaar: zijn N-VA is de allergrootste.

Die uitslag zorgde wel niet voor uitbundige vreugde bij de kopstukken, of toch zeker niet voor oprechte euforie. Want over heel Vlaanderen bleef de verwachte monsterscore uit. Tegen zijn eigen verwachtingen in werd Bart De Wever dé winnaar: zijn N-VA is de allergrootste. En nog belangrijker: zijn partij heeft ook géén meerderheid met het Belang. Boe, dacht Tom Van Grieken dus zondagavond.

Eén op de vier heeft hier een niet mis te verstane boodschap gegeven: wij zijn het beu

Maar wat met West-Vlaanderen na onze zwarte zondag? Eén op de vier heeft hier een niet mis te verstane boodschap gegeven: wij zijn het beu. Beu dat plots honderden bussen niet meer rijden. Beu dat we in het dorp geen geld meer kunnen afhalen. Beu dat hier geen huisartsen genoeg zijn. Beu dat Brussel niet luistert naar onze boeren. Beu dat die hoogspanning boven onze kop komt. Beu dat al dat geld naar Antwerpen gaat… En daarom dus: boe.

De West-Vlaamse proteststem klonk nog nooit zo luid, want ook het extreemlinkse PVDA haalt een historische score. Er is dus werk aan de winkel… Het ziet ernaar uit dat N-VA, Vooruit en CD&V aan de macht zullen komen. De West-Vlamingen in die partijen zullen hun botten mogen aandoen. En deuredoen. Want zonder boe of bah zal het niet lukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier