Na meer dan 20 jaar discussie is het dus definitief. De grote Oostendse ziekenhuisfusie komt er, maar dan zonder het AZ Sint-Jan Brugge. Een merkwaardige nieuwe wending, want in december 2019 kondigden Oostends burgemeester Bart Tommelein en zijn Brugse collega Dirk De fauw nog zij aan zij het nieuwe AZ Oostende aan en ging Brugge dus wel nog een prominente rol spelen in het nieuwe geheel.
Het belang van de patiënt
De medische wereld – en ook het gros van de inwoners – zijn er al jaren van overtuigd dat er één Oostends ziekenhuis moet komen. Eigenlijk had dat er al lang moeten geweest zijn. Maar de weg er naartoe loopt al ruim 20 jaar en is bezaaid met wolfijzers en schietgeweren.
Over de belangen van de patiënten is nochtans niet zo veel discussie. Niemand betwist dat een Oostendse ziekenhuissamenwerking in het voordeel van de patiënt zou zijn, als die tenminste goed is ingebed in een netwerk van grotere en/of meer gespecialiseerde ziekenhuizen, in het bijzonder: met Brugge. Zonder samenwerking zal het (financieel) niet meer haalbaar zijn om iedereen kwaliteitsvolle zorg te bieden.
Het belang van de centen
Waar lag dan de moeilijkheid? Simpel. De vele belangen die in het spel zijn. Belangen van personeelsleden, vakbonden, artsen, directeurs, mutualiteiten, politici. En dus ook centen. Daarover is keihard en jarenlang gebikkeld. En vooral over wie het dan wel voor het zeggen zal hebben in het nieuwe ziekenhuis.
Met het AZ Sint-Jan Brugge zou de publieke sector het zwaarst hebben doorgewogen in het nieuwe ziekenhuis, met Serruys en mastodont Brugge. Zonder Sint-Jan Brugge is het AZ Damiaan de grote broer, al zijn de stad en Damiaan overeengekomen dat zij gelijkwaardig vertegenwoordigd zullen zijn in de bestuursorganen. Maar het is toch minder een overheidsziekenhuis dan met Sint-Jan Brugge het geval zou zijn geweest.
Het belang van het personeel
Daar ligt de bezorgdheid van het personeel van Serruys, dat donderdagavond luidkeels protesteerde en zelfs een sociaal bloedbad vreest. Zo’n vaart zal het niet lopen en met een publiek-private samenwerking, zoals het AZ Oostende er nu een zal worden, is op zich niets mis. Het is de structuur van bijvoorbeeld het AZ Delta in Roeselare en van nog diverse andere ziekenhuizen in Vlaanderen.
Toch is de vraag of Oostende echt te winnen heeft bij het doorknippen van de band met Brugge. Een bevoorrechte band met het grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuis van West-Vlaanderen is toch in het voordeel van patiënten en artsen? Natuurlijk blijft er een link met Brugge via het ziekenhuisnetwerk KOM (Kust-Ommeland-Meetjesland). Maar het eenzijdig opzeggen van de fusie met Brugge lijkt toch weer een zaak van belangen te zijn geweest.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier