Katalien Dendooven, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, zag de laatste tijd wat negatieve stukken over de zorg verschijnen in de pers en besloot voor ons in de pen te kruipen: “Alleen door meer te focussen op het positieve zullen we ervoor zorgen dat jonge mensen ook goesting krijgen om als zorgverlener zingeving te vinden.”
“‘Als er niets gebeurt, stevenen we af op een zorginfarct.’ ‘De ineenstorting van onze gezondheidszorg is nabij.’ ‘Het worden 10 jaren van stress in de gezondheidszorg.’ Enkele voorbeelden van krantenkoppen die de afgelopen dagen naar ons hoofd werden geslingerd. Voortdurend wordt door de media, de politiek en andere beleidsmakers benadrukt met welke problemen onze sector te kampen heeft. Slecht nieuws lokt nu eenmaal meer lezers en kijkers, maar van onze beleidsmakers mag je toch een andere ingesteldheid verwachten. Zij dienen mijn inziens te ondersteunen door beleidskeuzes te maken die inzetten op preventie, op de kracht van data en digitalisering, op positieve beeldvorming, … en hiervoor ook de nodige financiële ondersteuning vrijmaken.
“Het negativisme zal absoluut niet bijdragen aan de oplossing van alle uitdagingen waar we voor staan”
Als leidinggevende van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen heb ik het voorrecht om dagelijks te ervaren hoe thuiszorg en ouderenzorg er écht aan toe gaan. Ik wil dan ook graag wat meer nuance brengen in de beeldvorming die over onze sector wordt opgehangen. We moeten niet naïef zijn en de uitdagingen waar we voor staan onder de mat schuiven, maar het eenzijdige negativisme zal absoluut niet bijdragen aan de oplossing van alle uitdagingen waar we voor staan – integendeel zelfs.
Zorg als voorrecht
Ik mocht twee weken geleden mee op dienst met Marie-Anne, thuisverpleegkundige in Loppem. Haar toewijding en professionaliteit toverden bij elk van haar patiënten én hun mantelzorgers dankbaarheid op het gezicht. De voldoening dat haar inzet en warme zorg ertoe bijdragen dat deze ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen wonen, is hartverwarmend om te ervaren. Verschillende patiënten hebben me expliciet gezegd dat het dankzij Marie-Anne en haar collega’s thuisverpleegkundigen, zorgkundigen, verzorgenden, kinesitherapeuten, poetshulpen, huisartsen, mantelzorgers… is dat zij op zo’n goed georganiseerde en gecoördineerde zorg kunnen rekenen. Ze beseffen maar al te goed dat dit een heel groot voorrecht is dat zij in België mogen ervaren. Dit komt jammer genoeg zelden aan bod in de media.
Tijd voor nieuwe beweging
De mooie verhalen wegen veel zwaarder door dan de negatieve berichtgeving die we in de kranten en op sociale media te lezen krijgen. Laat ons samen een beweging in gang zetten die de zorgsector op een positieve manier naar buiten brengt. Alleen op die manier zullen we ervoor kunnen zorgen dat jonge mensen ook de goesting krijgen om als zorgverlener zingeving te vinden. Als zorgsector zijn we zelf het best geplaatst om dat ambassadeurschap op te nemen. Laat ons vooral stoppen met de nestbevuiling waar velen zich tegenwoordig aan bezondigen. De overgrote meerderheid van de zorgorganisaties zijn heel warme organisaties die getriggerd zijn om creatieve oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die op ons pad liggen. We vragen van de politiek en beleidsmakers alleen de moed en ondersteuning om hiervoor regelruimte en middelen te voorzien.
Zoals Wannes Cappelle het met zijn West-Vlaamse nuchterheid zo sappig verwoordt: ’t Is nog al nie naar de wuppe!”
Met positieve groeten,
Katalien Dendooven
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier