Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

(foto Belga) © BRUNO FAHY BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Domenico,

Und jetzt? Hier zitten we dan. Verweesd in een aftandse rode zetel in de VRT green room. Een grote zak ijs op het hoofd, een nieuwe teleurstelling van een collectief geweldige voetballers rijker. Vier matchen gespeeld: één keer gewonnen, één keer gelijk en twee keer verloren. In drie van de vier matchen niet tot scoren gekomen. En de spektakelwaarde haalde nauwelijks het niveau van een verroeste draaimolen op een kermis in Bommerskonte halfweg de jaren zeventig. Aan de flosj trekken zat er al helemaal niet in.

Deze brief is geen schrijven om je ontslag te eisen, meneer Tedesco. Deze brief is wel een aanklacht tegen het sportieve misbruik van een getalenteerde generatie Rode Duivels. Bondscoaches zijn al jaren aan het pleiten om met een omvangrijkere kern naar een groot tornooi te trekken. De UEFA nam eindelijk de beslissing om het aantal spelers op te trekken naar zesentwintig. Jij, beste Domenico, vond het niet nodig om met een volledige kern naar Duitsland af te reizen. Daar waren dan nog eens twee spelers bij – Axel Witsel en Thomas Meunier – die nooit fit zijn gebleken. Selecties die de schijn hadden van lifetime achievement awards.

In elk van onze vier matchen op Euro 2024 zweefden we tussen hoop en angst. De balans sloeg te vaak door naar het tweede

Uiteindelijk heb je amper zeventien spelers gebruikt in vier matchen en daar zitten dan nog de vier minuten van Charles De Ketelaere bij. In elk van onze vier matchen op Euro 2024 zweefden we tussen hoop en angst. De balans sloeg te vaak door naar het tweede. Ik heb bij de analisten in de studio de voorbije weken het woord laptopcoach vaak horen vallen. Een imago dat zich doortrok in je communicatie met de meegereisde journalisten.

Saai, afgemeten, inspiratieloos en vaak met een toon van misprijzen. Liep het op die manier ook fout met Thibaut Courtois? Heb je iets te weinig présence of eretekens op je revers om respect af te dwingen bij je vedetten? Over Courtois hebben we gelukkig niet moeten spreken. Aan de doelman lag het niet. Koen Casteels was een van de beste Rode Duivels in Duitsland. Gelukkig maar. Aan de andere kant is het weinig bemoedigend om vast te stellen dat de keeper de meubelen moet redden in een poule met Oekraïne, Roemenië en Slovakije.

Vind je het normaal dat Romelu Lukaku gedurende het hele tornooi geen minuut met de Belgische journalisten heeft gepraat? Mag niet iedereen zijn werk doen dan? Kan een bondscoach niet met een speler praten en hem wijzen op het belang van communicatie en de perceptie van dédain? Hoe Kylian Mbappé sprak aan de vooravond van de achtste finale was een verademing.

Wil je echt verder, Domenico? Als opportunistische en destructieve architect van een masterplan die een nieuwe generatie aan het kapotmaken is? Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal? Of gaan zij na de zomer aankondigen dat ze niet meer beschikbaar zijn? En dan? Akkoord, met de Romelu van dit tornooi komen we niet ver, maar ik weiger te geloven dat hij zijn laatste kunstjes heeft getoond. Vijfentachtig doelpunten voor de nationale ploeg is gigantisch. En de complementariteit met Charles De Ketelaere zou vonken moeten kunnen geven. Komt Thibaut Courtois überhaupt nog terug onder jouw beleid?

Veel vragen op dit moment, weinig antwoorden. Mijn mening doet er helemaal niet toe. Van mij mag je gerust bondscoach blijven, maar daar gaan anderen over beslissen. Ik zou het wel geweldig vinden als we op een volgend groot tornooi nog eens vrank en vrij zouden voetballen. Elf spelers die als brandende stukjes sneeuw hijgen in de nek van de tegenstander, een natie die zich verliest in de roes van een winnaar. Een nationale ploeg om trots op te zijn en zich niet als bange wezels presenteert omdat de laptopanalyse aangeeft dat we daarmee de beste kans maken om ver te geraken in een tornooi.

Dat is bij deze in Duitsland niet bewezen, beste Domenico. Geniet van je vakantie en laat het niet te veel aan je hart komen. Voetbal is ten slotte maar een boeiend spelletje en in Frankrijk is de Tour de France bezig. Tschüss.

Warme groet,