Bye bye Noah, welkom Isidoor!

Annelotte met nieuwkomer Isidoor.© VIER
Annelotte met nieuwkomer Isidoor.© VIER
Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Chocolade-eitjes in de tuin, paashazen in de winkel en de Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het Vlaamse wielrennen, op televisie… En het allermooiste werd dan nog bewaard voor ’s avonds. In een alweer betoverende derde aflevering van De Mol namen we afscheid van West-Vlaming Noah en maakten we kennis met iemand nieuw: teckel Isidoor.

Deze derde aflevering begon met een terugblik op de vorige eliminatie. Niet alleen jullie mollenvanger, maar ook een pak kandidaten en tegelijk half Vlaanderen verdachten de Gentse jurist Kevin en in mindere mate studente Dami. Ze waren allebei echt leuke kandidaten. Je merkte duidelijk dat ze gemist werden.

De TGV, hij is vertrokken! De wijze woorden van Philip spreken boekdelen. En dan krijgen de kandidaten opeens een briefje waarop staat dat er iemand de groep komt vervoegen. Wie of wat zou dat kunnen zijn?

Opdracht 1 – Entschuldigung, haben Sie einen Hund? – 1.100 euro verdiend

Het Olympiapark in München is een groot openbaar stadspark gelegen op de plek waar de Olympische Spelen in 1972 plaatsvonden. Het vormt tevens de plaats van een heel leuke opdracht met tien verschillende hondjes. De ene groep (Annelotte, Sven en Philip) krijgt tien speelse viervoeters voor een wandeling in het park, terwijl de andere groep (Katrien en Jasmien) op zoek mag gaan naar de negen hondenbaasjes. Er wordt opnieuw slecht gecommuniceerd en matig gezocht.

Het linken van hondenfoto’s die aan een boom hangen met bijhorende naamplaatjes verloopt niet veel beter. Annelotte, Philip en Sven hanteren de tactiek om door elkaar alle namen van honden te roepen , met als resultaat dat geen enkel dier meewerkt. Puur op het zicht kleven ze dan maar namen bij de foto’s, wat slechts 100 euro oplevert dankzij de alerte hond Sammy. Om af te ronden dienen ze het gewicht van alle hondjes te delen door het aantal teefjes. Ook dat loopt mis.

Wat valt er op? Philip communiceert niet goed over de telefoon. Annelotte moet hem vragen om het toestel op speaker te zetten. De docent marketing verspeelt ook al direct drie kostbare minuten door eerst een hond te laten ontsnappen en er vervolgens weinig doordacht achteraan te lopen.

Bij de laatste opdracht, het wegen en delen door het aantal teefjes, valt het op dat Philip liever blijft hoofdrekenen in plaats van te luisteren naar Annelottes opmerking dat ze een teefje teveel geteld hebben. Philip heeft daarna het lef om extra zout in de wonde te strooien met zijn opmerking dat ze het eigenlijk hadden moeten weten aan de hand van de hondennamen.

Gelukkig zorgt Gilles De Coster voor de pleister op de wonde: de groep krijgt voortaan het gezelschap van het ene hondje zonder baasje! Jasmien is door het dolle heen. Isidoor, de Duitse teckel, wordt hun nieuwe reisgezel. De nieuweling zal iets moeten aangeleerd krijgen: drukken op een rode knop. Annelotte wil er al direct invliegen om het hem aan te leren.

Welkom Isidoor!© VIER
Welkom Isidoor!© VIER

Opdracht 2 – Hypnose met Patrick Pickart – 2.000 euro verdiend

Samina, Noah en Lennart kunnen pas later kennismaken met Isidoor, want ze werden uitgekozen voor een kennismaking met hypnose en Patrick Pickart, de man met de speciale bril.

In het kleine Rationaltheater voeren ze twee keer na elkaar dezelfde opdracht uit, de ene keer zonder en de andere keer aangesterkt mét de nodige portie hypnose.

Samina eet opeens veel sneller een halve citroen mét schil en Noah kan langer zijn ogen openhouden. Enkel bij Lennart lukt de opdracht niet. Hij moet liggen als een plank. Vervolgens dienen de vijf andere kandidaten in te schatten hoe het drietal kan weerstaan aan hypnotische krachten.

Wat valt er op? Ik zou geen hoogdravende conclusies trekken uit deze hypnose-opdracht. Ik vernam dat het hypnotiseur Patrick Pickart was die de drie kandidaten selecteerde uit de groep. Hij deed dit op basis van hun sterk empathisch vermogen. Je moet je voor hypnose immers kunnen openstellen. Als je met de juiste instelling en zonder vooroordelen kan starten, heb je veel meer kans op slagen. De 2 groepen samen brengen maar liefs 3.100 euro in de pot, wat het totaal op een onwaarschijnlijke 11.600 euro brengt. En de derde aflevering was nog niet eens voorbij!

Opdracht 3 – Domino Day – 1.000 euro gaat uit de pot

Wie heeft ook al zo’n leuke poging op televisie gezien om het wereldrecord neer te zetten van het grootste aantal vallende dominosteentjes? Bij een volgende Domino Day sturen we best wel geen uitnodiging naar onze molkandidaten.

Na de opdracht met de hypnose en de hondjes verdeelde de Mol de acht resterende kandidaten in vier groepjes. De daaropvolgende dag gingen de vier duo’s vervolgens aan de slag met dominosteentjes leggen, maar ze dienden ook een belangrijke keuze te maken. Er kon extra geld verdiend worden, maar ook pasvragen! Drie van de vier duo’s krijgen, naast het steentjes leggen, een extra opdracht. Slagen ze, dan kan via een 3D-printer extra geld gewonnen worden of… Twee persoonlijke pasvragen. Om een lang verhaal kort te maken: het steentjes leggen blijkt een gigantisch fiasco.

Domino Day bij De Mol© VIER
Domino Day bij De Mol© VIER

Belangrijker is te kijken wat de duo’s kiezen als beloning voor de extra opdracht. Philip en Samina slagen er niet in om hun gouden dominostenen te printen. Tien proppen papier in een ring werpen, bevestigd op het hoofd van de andere kandidaat, blijkt een te zware opdracht. Het eerste idee van Samina was om te gaan voor het geld, Philip won liever twee pasvragen… Wie had de beslissende stem?

Bij Jasmien en Katrien luidt de opdracht om via de definitie vijf Duitse leenwoorden te vormen met letters. Het is een kolfje naar de hand van intelligente Katrien. Gezamenlijk kozen ze ervoor om voor de pasvragen te gaan, wat betekent dat er 1.000 euro uit de pot gaat. Het gevonden codewoord was trouwens… sabotage.

De leukste opdracht van allemaal bleek voor Annelotte en Lennart. Lennart kreeg de uitleg hoe je een hondje moet vouwen in papier en hij diende deze info over te brengen aan Annelotte. Zij deed het uiteindelijke vouwwerk en het staartje van de viervoeter bleek het struikelblok. Miscommunicatie zorgde ervoor dat het staartje van het hondje in de verkeerde richting werd gevouwen, geen geld in de pot. Het was trouwens Lennart die voor het geld wou gaan (”Ik wil niet de rotzak zijn”, aldus Lennart), Annelotte denkt aan de pasvragen.

Wat valt er op? De Mol en dominosteentjes, het lijkt me geen ideale combinatie. Sommige kandidaten leken me niet echt gemotiveerd en Samina liet zelfs hondje Isidoor enkele steentjes omduwen. Katrien laat regelmatig een steekje vallen en dat verwondert me toch voor iemand met een vaste hand als vaatchirurg.

Heeft de Mol voor pasvragen gekozen of koos hij voor het geld, met het idee om de opdracht vervolgens te laten mislukken ? In mijn voorbeschouwing schoof ik zowel Katrien als Lennart naar voor als mogelijke Mol en dat gevoel blijft zeker intact. Spijtig van Noah… Geen Mol of winnaar uit West-Vlaanderen dit seizoen!

 © VIER
© VIER

Als Mollenvanger voor KW kreeg ik de mogelijkheid om enkele vraagjes te stellen aan de Gilles De Coster over het leuke hondje Isidoor!

Dag Gilles, vertel ons alles over de nieuwe aanwinst!

Gilles De Coster: “Isidoor is een teckel, een Duits hondenras, van 7 jaar. Een reu met een sterk willetje, maar met een gouden hart. En uiteraard is het geen toeval dat we voor een hond gekozen hebben om de groep te vervoegen. Niet voor niets het symbool van vertrouwen, een vriend van iedereen. Want een hond is al zeker geen mol ( lacht ).”

Hoe verliep de intrede van het hondje bij de groep?

Gilles De Coster: “Isidoor werd uiteraard de hele reis verwend door iedereen en was in geen tijd de populairste van de hele groep. We hadden zélf een baasje voorzien voor Isidoor eens de opnames voorbij waren, maar wilden aan de kandidaten ook de kans geven hem te adopteren. Annelotte wilde dat heel graag, en sinds de reis woont Isidoor dus bij haar. En zijn ze heel gelukkig samen ( lacht ).”

Bedankt voor de korte babbel, Gilles! Wat een mooi verhaal.

Presentator Gilles De Coster© VIER
Presentator Gilles De Coster© VIER