Ziekenhuis moet sowieso tegen vlakte

Redactie KW

De zware brand in de oude gebouwen van het Sint-Jozefziekenhuis is mogelijk aangestoken. Eind 2016 hadden de sloopwerken er van start moeten gaan. De lege gebouwen van het Sint Jozefziekenhuis moeten plaats ruimen voor een nieuw hoofdkantoor voor CM. “De brand zal in principe de plannen voor de sloopwerken niet in de war sturen of enigszins vervroegen”, klinkt het bij de CM. “Alle gebouwen moeten sowieso gesloopt worden. Geen enkel van de gebouwen is nog bruikbaar voor ons project.”

De brandweer van Oostende kreeg bij de bluswerken hulp van brandweerkorpsen uit Middelkerke en Brugge. Nadat de brandweer het vuur onder controle kreeg, moest er nog een hele tijd worden nageblust. Het duurde tot 11 uur ‘s morgens alvorens de brandweer na een laatste controle de brandwacht kon opgeven. Het gebouw liep grote schade op.

Enorme hitte

“Nadat we de oproep binnen kregen, waren we erg snel ter plaatse”, zegt kapitein Dries Van der Veken van brandweer Oostende. “We hadden het in eerste instantie erg moeilijk om de brandhaard te lokaliseren omdat die zich binnenin het gebouw bevond. Onze ploegen gingen zowel binnen als buiten op zoek naar de brandhaard. Bij grote gebouwen is het niet altijd evident om een brand aan te pakken. Er is niet altijd een grondplan aanwezig. De hitte binnen in het gebouw was enorm waardoor een binnenaanval op de brandhaard onmogelijk was. Daarom werd beslist om de ladderwagen in te zetten om op die manier van buitenaf te blussen en zo de grootste hitte weg te nemen. Op die manier werd het mogelijk voor onze brandweermannen om het gebouw te betreden en van daaruit de brand te bestrijden.”

“Het vuur ontstond op de vierde verdieping in de middenvleugel van het ziekenhuis”, gaat de brandweerkapitein verder. “Er werden brandhaarden gevonden op zowel de derde verdieping als op de vierde verdieping. Er is al jaren geen elektriciteit of gas meer in de gebouwen, dus dat kan wijzen op brandstichting.”

Volgens het parket zijn er elementen die er op wijzen dat het inderdaad om opzettelijke brandstichting gaat. Er zijn echter geen linken naar andere feiten, al wordt dat uiteraard in het achterhoofd gehouden.

“De laatste tijd werd er veel koper gestolen en was er meer vandalisme op de site”

Het Sint-Jozefziekenhuis staat al leeg sinds 2012. Dan werden alle diensten van het fusieziekenhuis AZ Damiaan ondergebracht in het volledig nieuwe gebouw aan de Gouwelozestraat. Het Sint-Jozefziekenhuis en het Heilig Hart Ziekenhuis fusioneerden in 1999 tot het Algemeen Ziekenhuis Damiaan. Nog voor de verhuizing van de verscheidene diensten werd al duidelijk gemaakt dat er plannen waren om er een school in onder te brengen. Die plannen werden al snel weer van de tafel geveegd. Er waren immers geen subsidies. In februari 2013 werd een stuk van het oude ziekenhuis gebruikt als tijdelijk onderkomen voor woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in afwachting van de oplevering van hun nieuwbouwproject in de Zwaluwenstraat.

De CM, eigenaar van de site, besliste in 2015 om er een nieuw gebouw neer te poten en er hun hoofdzetel te vestigen. Het gebouw in de Ieperstraat zou dan verkocht worden en de 100 medewerkers zouden verhuizen naar de nieuwe site. Er zou ook plaats zijn voor een woonzorgproject met assistentiewoningen. Niet alleen woningen voor ouderen maar ook voor gezinnen. In eerste instantie zouden eind 2016 de eerste sloopwerken moeten gestart zijn en zou in 2017 met de bouw moeten gestart worden.

Plannen blijven bestaan

Voorlopig was er in de oude gebouwen nog geen enkele beweging te bespeuren, op de brand na. “We zijn nog altijd bezig met de ontwikkeling van het masterplan“, vertelt directeur van CM Oostende, Bertrand Lejeune. “Het plan om er ons hoofdkantoor neer te poten, blijft bestaan. Daarnaast verhuizen we ook ons administratief centrum naar diezelfde locatie en is er plaats voor woongelegenheden. De plannen voor het woonzorgcentrum werden ondertussen van tafel geveegd. Er is geen erkenning voor zorgbedden. De brand zal in principe de plannen voor de sloopwerken niet in de war sturen of enigszins vervroegen zoals er wordt gespeculeerd. Alle gebouwen moeten sowieso gesloopt worden. Geen enkel van de gebouwen is nog bruikbaar voor ons project.”

“De bedoeling is om volgend jaar te kunnen starten met de sloopwerken. We hopen eerstdaags een sloopvergunning te krijgen. Indien er een goedkeuring is, kunnen we alles in gang steken. De effectieve bouw van de kantoren en de woongelegenheden zal ten vroegste in 2020 kunnen starten. Elke week sturen we iemand langs in het Sint-Jozefziekenhuis om te kijken of er al dan niet mensen zich toegang tot het gebouw hebben verschaft. Er zijn echter nooit aanwijzingen geweest dat dat het geval was. We gaan er dan ook niet van uit dat er recent krakers in het gebouw aanwezig waren. Wat we wel gemerkt hebben, is dat er de laatste tijd wel heel wat koper werd gestolen op de site en dat er meer vandalisme was. Of dat effectief te maken heeft met de brand, dat weet ik niet. Volgens het parket zijn er aanwijzingen dat de brand inderdaad aangestoken werd. Wie de daders dan zouden kunnen zijn? Daar hebben wij het raden naar. We hopen in ieder geval zo snel mogelijk met de afbraakwerken te beginnen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.