Veerle (49) probeerde fietsster nog te reanimeren, een jaar na ander dodelijk fietsongeval: “Dit is een verschrikkelijke rotonde”

Veerle (links) probeerde het slachtoffer nog te reanimeren. © TP
Redactie KW

Veerle Maes (49) startte nog de reanimatie van het slachtoffer dat van haar fiets werd gereden aan de rotonde van de Ieperse Rijselpoort, maar er kon geen hulp meer baten. Een jaar eerder liet Sarah Trioen (30) er het leven na een aanrijding op haar fiets. “Dit is een verschrikkelijke rotonde.”

Woensdag, even voor 16 uur: Veerle Maes (49) is aan het werk in haar zonnecentrum IeperSun aan de Rijselseweg, vlakbij de rotonde aan de Ieperse Rijselpoort. “De voordeur stond open en ik hoorde buiten plots lawaai, geroep en stoppende wagens.” Ter hoogte van de rotonde was een jonge vrouw op haar fiets aangereden door een vrachtwagen, die wat verder tot stilstand kwam in de Rijselseweg.

Reanimatie

“Ik liep direct naar buiten en was bang: mijn dochter zou nog met de fiets naar mijn zaak komen”, vertelt Veerle. “Het slachtoffer was een jonge vrouw. Samen met anderen die ter plaatse kwamen, draaiden we haar op haar rug. Haar gezicht was helemaal in bloed. Het ging niet om mijn dochter, maar het blijft erg natuurlijk. Ik ben verpleegster van opleiding, werkte vroeger in een ziekenhuis en startte de reanimatie op. Een andere dame, ook een verpleegkundige, belde intussen de hulpdiensten die ons tijdens het aanrijden instructies gaven. Mensen van het leger die passeerden, reikten speciale plastieken zakjes aan om haar te beademen. Helaas voelden we vrij snel dat er maar een kleine kans was dat ze het nog zou halen. Ze zag erg bleek en er kwam geen hartslag, het zag er niet goed uit.”

Het slachtoffer stierf ter plaatse en er werd een rode tent geplaatst om het lichaam aan het zicht te onttrekken. Vanaf de rotonde werd de Rijselseweg afgesloten en het verkeer werd omgeleid. Het parket van West-Vlaanderen stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Een jaar geleden overleed de Ieperse Sarah Trioen (30) op de rotonde, toen ze er op haar fiets aangereden werd door een vrachtwagen.

“Verschrikkelijke rotonde”

“Het is een verschrikkelijk rotonde”, stelt Veerle. “Het is hier enorm druk en er gebeuren geregeld ongevallen. Zelf pas ik altijd goed op wanneer ik van de parking rijd voor mijn zaak. Bij het oversteken van het fietspad van de parking op de Rijselseweg, zie ik snel rijdende fietsers en steps niet altijd zo goed. Ook op het rondpunt is het heel druk. Het is telkens opletten geblazen wanneer je daar oprijdt.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier