Bestuurder (21) mist rotonde en knalt met wagen in woning: “Kosten zullen wellicht tot 70.000 euro oplopen”

Er werden houten panelen aangebracht om de beschadigde gevel af te dichten. © DMe
Redactie KW

De woning van Albert Pattyn en Frieda Fiey in De Klijte raakte zaterdagnacht zwaar beschadigd nadat een 21-jarige bestuurder met zijn auto in de gevel was geknald. De jongeman kwam er als bij wonder met de schrik van af, maar het huis van het bejaarde koppel liep aanzienlijke schade op. “Hoe die jongen daar levend is uitgeraakt? Ik weet het niet”, reageert bewoner Albert Pattyn (75) aangedaan.

Rond 1.30 uur zaterdagnacht raasde een bestuurder in een Mercedes CLA 250 met hoge snelheid over de Dikkebusstraat, komende uit de richting van Ieper. Hij verloor de controle over zijn stuur, miste de rotonde bij het kruispunt met de Reningelstraat en reed ongecontroleerd bijna rechtdoor. Daarbij ramde hij een verkeersbord en een betonnen blok met daarop nog een verkeersbord, net voorbij de rotonde. Het verkeersbord werd door de botsing de lucht in geslingerd en belandde in een nabijgelegen haag.

De Mercedes werd door de impact de lucht in geslingerd, maakte een draai en crashte vervolgens op z’n dak tegen de hoek van de woning van Albert Pattyn en Frieda Fiey. “We hoorden een ferme buzze”, zegt Albert Pattyn. “Hij reed hier gelijk een zot, crashte tegen een betonblok en werd gekatapulteerd tegen de hoek van onze gevel. Die is compleet vernield. Ook een twee à drietal vensters, alle bekleding, alles is kapot. Om zo de verkeerde kant van de rotonde te nemen, over de vluchtheuvel te vliegen en niet meer kunnen stoppen… Zat hij dan aan 150 kilometer per uur? Het was niet normaal.”

Bestuurder even spoorloos

De wagen kwam tot stilstand op zijn dak en raakte volledig vernield. De woonkamer binnenin het huis raakte ook beschadigd door brokstukken van glas en gevel die bij de impact naar binnen vlogen. Toen de hulpdiensten toekwamen, was de bestuurder nergens te bekennen. Hij werd kort nadien aangetroffen in de nabije omgeving. Voor alle zekerheid werd de 21-jarige jongeman uit Ieper naar het ziekenhuis overgebracht voor een medische check-up. Hij had gedronken.

“Hoe die jongen daar levend uit is geraakt? Ik weet het niet hoor”, gaat Albert verder. “Het is de eerste keer dat we hier zoiets meemaken. Enkele jaren geleden werd wel al eens een bloembak aangereden die voor onze voordeur kwam te liggen. Er zijn dingen die erger zijn.”

Kosten

“Mijn grootste zorg is de kleur van de bakstenen die nog moeilijk te verkrijgen zijn”, zegt Albert. “Om alles te vernieuwen en een stabiliteitsstudie van de woning te laten uitvoeren denk ik dat de kosten toch zullen oplopen tot 60 à 70.000 euro.”

De brandweer nam maatregelen om de gevel van het huis te verstevigen en ruimde de brokstukken op. Er werden houten panelen aangebracht om de beschadigde gevel af te dichten. Het koppel kan veilig in de woning blijven. (DMe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier