Tienermeisjes na ruim uur bevrijd vanop 20 meter boven Brugse Meifoor: “Eerst konden we nog lachen”

Elle was danig onder de indruk van wat er gebeurde. © MM
Redactie KW

Vier meisjes tussen de 14 en 16 jaar beleefden vrijdagavond de schrik van hun nog jonge leven. De Brugse Meifoor was net geopend toen ze beslisten op de Heroes Tower te gaan, een attractie van 20 meter hoog. Ze zouden pas anderhalf uur later terug vaste grond onder hun voeten voelen. “In het begin konden we er nog om lachen. Tot de wind kwam opzetten”, zegt Elle Van Caeneghem (16). De uitbater van de attractie zegt dat er een verklaring is.

De vier meisjes waren een van de eersten om de attractie te testen. Heroes Tower staat voor het eerst op de Brugse Meifoor en voor de uitbaters zal het een onvergetelijke avond blijven. Alleen niet op de manier die ze hadden gehoopt. Omstreeks 16.10 uur kwamen de vier meisjes plots vast te zitten op het hoogste punt – 20 meter boven de grond. De hulpdiensten werden erbij gehaald en toen de uitbaters de attractie niet zelf in beweging kregen kwam het klimteam van de brandweer in actie.

“We zijn met de ladderwagen naar boven gegaan en hebben de meisjes in alle voorzichtigheid één voor één naar beneden geholpen”, zegt postoverste Jeroen Bonte. “Dat is uiteindelijk vlot gelukt. Er kwam preventief een ziekenwagen ter plaatse, maar de meisjes stellen het goed.”

Onder de indruk

Dat zeggen de tieners ook zelf. Ze waren danig onder de indruk en vooral blij dat ze in de armen van hun mama konden vliegen. Al wa het ook voor de ouders schrikken. “Ik kreeg plots telefoon van een nummer dat ik niet kende. Mijn dochter had de gsm gebruikt van een meisje die achter haar zat in we attractie. Niet verschieten zei ze, ik zit vast op de Meifoor. Ik was wat in paniek natuurlijk en ben meteen naar hier gereden. Gelukkig stelt ze het goed”, zegt de mama van Elle Van Caeneghem (16), één van de meisjes. “Gisteren zei ik nog al lachend: daar ga je niet op. Want ik ben niet voor hoogtes. En kijk, dan moet zoiets gebeuren. Chapeau voor de brandweer dat ze zo vlot gehandeld hebben.”

20 meter hoog

Elle zelf zei wat in shock te zijn. Logisch, als je weet dat ze ruim een uur op 20 meter hoogte zaten. “Toen we stil stonden dachten we eerst dat het erbij hoorde. Al snel bleek dat niet het geval”, zegt het 16-jarig meisje. “In het begin konden we er wel nog op lachen. Tot de wind kwam opzetten en die steeds strakker stond. Dus ja, het was zeker en vast schrikken. Wat er precies fout liep weten wij ook niet. De uitbaters hebben wel onze 5 euro teruggeven.”

Ook de mama van een 14-jarig meisje was zichtbaar opgelucht dat ze haar dochter kon vastnemen. “Ze heeft het vooral koud. We gaan nu snel huiswaarts om op te warmen.”

De attractie zelf zal wellicht opnieuw gekeurd worden. Al was er volgens de uitbaters geen technisch probleem met de attractie. “Door de wind is de attractie in een veiligheidsmechanisme gezet. Mijn man was nog onderweg naar hier en het lukte niet meteen om de attractie manueel naar beneden te halen. Maar onveilig is het dus zéker niet”, zegt de uitbaatster. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier