Schoolpoort valt op kinderen in Bavikhove: vier leerlingen gewond, oorzaak combinatie van factoren

Om een nog onbekende reden kwam de grote poort los uit haar hengsels.© CLL
Om een nog onbekende reden kwam de grote poort los uit haar hengsels.© CLL
Christophe Lefebvre

Donderdagmiddag raakten vier schoolkinderen aan basisschool De Wingerd in Bavikhove gewond toen een grote stalen poort uit haar hengsels losbrak. Drie kinderen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, een vierde kind kreeg te maken met ernstige verwondingen maar verkeert niet in levensgevaar. Een deskundige heeft vastgesteld dat de oorzaak een combinatie van factoren is.

De feiten deden zich voor toen een rij kinderen stond te wachten om door hun ouders voor de middagpauze te worden opgehaald. “Toen een juffrouw de grote stalen poort, die nog maar pas in 2014 werd geïnstalleerd, opentrok liep het grondig fout.”

Brecht Bossuyt, de plaatsvervangend directeur, beschrijft de chaos die ontstond. “Om een nog onbekende reden kwam de grote poort los uit haar hengsels. Ze viel in één klap naar beneden, recht op de rij wachtende kinderen. Zowel de leerkrachten als de ouders snelden meteen ter hulp en we konden zien hoe vier kinderen onder de poort gekneld zaten. In afwachting van de brandweer konden we hen zelf bevrijden en meteen hadden we door dat een van de kinderen erg zware verwondingen had, vooral ter hoogte van het gezicht. Onze leerkrachten hebben zich meteen ontfermd over de slachtoffers en deden er alles aan dat ze bij bewustzijn bleven.”

Eerste en zesde leerjaar

De brandweer kwam massaal ter plaatse en werd ondersteund door verschillende mugeenheden. “Drie kinderen, allen uit het 6de leerjaar en 12 jaar oud, werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht”, verklaart de directeur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Het vierde kind, uit het eerste leerjaar en 7 jaar oud, kreeg volgens de dokter te kampen met enkele stevige fracturen en een hoofdletsel. Naar ik heb vernomen zou het echter niet in levensgevaar zijn. Ook twee juffen werden naar het ziekenhuis overgebracht. De juffrouw die de poort opende werd overmand door emotie en een andere juffrouw voelde zich onwel na het zien van de taferelen. Wanneer je de omvang en het gewicht van de poort bekijkt, kon dit veel slechter zijn afgelopen.”

Slachtofferhulp

Een gerechtsdeskundige kwam ter plaatse om de precieze omstandigheden van het voorval te onderzoeken. “We hebben er bewust voor gekozen om de school te laten doorgaan”, sluit de directie af. “Lesgeven is nu niet meteen nog de prioriteit, we proberen de kinderen te verstrooien met allerlei geïmproviseerde activiteiten. Via de politie kreeg iedereen die er behoefte aan heeft slachtofferhulp aangeboden.”

Oorzaak

Uit de eerste bevindingen van de deskundige blijkt dat het ongeval vermoedelijk veroorzaakt werd door een combinatie van factoren: de wijze waarop de poort werd geopend, een gebrekkig eindeloop van de poort en een eerder zwakke beveiliging van de poort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.