Levenloos lichaam op strand van Blankenberge is van Bulgaarse dertiger, burgemeester doet oproep: “Ga nooit na de uren het water in”

© PZ Blankenberge/Zuienkerke

Het lichaam dat dinsdagochtend op het strand van Blankenberge werd aangetroffen, is van een 37-jarige Bulgaar. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De wetsdokter kwam ter plaatse voor een onderzoek. Ondertussen werd het lichaam geborgen en werd het strand terug vrijgegeven. Voorlopig is het nog onduidelijk hoe het slachtoffer om het leven is gekomen. Burgemeester Björn Prasse doet nogmaals een oproep: “Ga sowieso niet het water in na de uren van de redders!”.

Een wandelaar ontdekte dinsdagochtend rond 7 uur een lichaam op het strand van Blankenberge en verwittigde hiervan de politie. Het lichaam werd levenloos aangetroffen op de vloedlijn in het midden op het strand, niet ver van de zaak Karma Beach Bar.

De lokale politiezone Blankenberge/Zuienkerke verwittigde de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen, dat een wetsdokter ter plaatse heeft gestuurd. “Het lichaam werd afgedekt met een rood tentje van de brandweer en er werd rondom een kleine perimeter afgebakend. De zee was ondertussen al verder weggetrokken, dus voor eventuele zwemmers deze voormiddag vormde het geen hinder”, klinkt het bij de lokale politie.

37-jarige Bulgaar

Ondertussen kon het lichaam geïdentificeerd worden. Het gaat volgens het parket om een 37-jarige man van Bulgaarse nationaliteit. Op basis van de eerste vaststellingen blijft het momenteel echter onduidelijk in welke omstandigheden hij om het leven is gekomen. “Momenteel circuleren er verschillende gissingen. Er wordt nog een inwendige autopsie uitgevoerd om de exacte doodsoorzaak te achterhalen”, vertelt burgemeester Björn Prasse.

“Tot deze ochtend vroeg was er geen enkele aanleiding dat er iemand vermist was bij de kustlijn”

“We vrezen jammer genoeg dat de man bij nachtelijke uren in het water overleden zal zijn. Tot de melding van de wandelaar deze ochtend vroeg was er nog geen enkele aanleiding dat er een persoon langs de kustlijn vermist zou geraakt of verdwenen was. Als er deze nacht al een melding was geweest van een persoon in zee, dan hadden we die man misschien nog kunnen redden. Nu kent dit verhaal een dramatische afloop voor alle betrokkenen. Dit nieuws is zwaar voor de familie en naasten van de man, maar dit laat ook een indruk na op de hulpdiensten.”

Niet zwemmen na de uren

“We hopen vooral dat dit niet iets is, wat perfect had kunnen vermeden worden”, gaat burgemeester Prasse verder. “Zwemmen na de uren van de redders is verboden. Als mensen een klein feestje bouwen op het strand is de verleiding misschien wel groot om dan in de zee te duiken. Die ziet er dan misschien wel kalm en veilig uit, maar het water is verraderlijker dan dan je kan denken. Je kan de zee nooit 100 procent inschatten, zelfs onze meest ervaren redders kunnen dat niet. Daarom dringen we er nog eens op aan dat mensen niet zomaar het water in gaan.”

Twee jaar terug kwamen twee Polen om het leven toen ze buiten de bewaakte zonen gingen zwemmen in Blankenberge. “Een heel jammerlijk voorval op de duinstrook tussen Blankenberge en Zeebrugge, waar er geen redders staan. Gelukkig gebeurt dit niet vaker, maar toch willen we iedereen oproepen om niet buiten de uren van de redders – die trouwens vanaf 10 uur al op post staan – en ook niet buiten de bewaakte zones de zee in te gaan, zodat we niet meer te maken krijgen met een dergelijke verschrikkelijke afloop”, besluit Prasse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier