Kinderopvang in Langemark gesloten nadat baby van 9 maand schedelbreuk oploopt

© (Foto GF)
Redactie KW

Kind en Gezin legde kinderopvang Kiekeboe in Langemark een tijdelijke sluiting op nadat er vorige week een kindje een schedelfractuur opliep na een klap van een stoel. Hoewel niemand aangehouden onderzoekt ook het gerecht de zaak. Uit de eerste gegevens bleek dat er een probleem was met het toezicht in de crèche.

De groepsopvang Kiekeboe in een verbouwde hoeve langs de Diksmuidestraat in Langemark is sinds dinsdag gesloten. “We schorsten de vergunning nadat we vorige week vrijdag op de hoogte werden gebracht van een incident in de kinderopvang”, zegt Nele Wouters, woordvoerder bij Kind en Gezin. In de opvang raakte een kind van rond de 9 maanden oud zwaargewond, nadat het een stoel op zijn hoofdje kreeg. Wellicht trok een ander kindje de stoel omver. Het slachtoffertje werd met een schedelfractuur naar het ziekenhuis gebracht. Het voorval vond vorige week al plaats, maar pas gisteren werd de politie zone Arro Ieper op de hoogte gebracht van de feiten. Ondertussen werd het parket op de hoogte gebracht en een onderzoeksrechter aangesteld.

“Wij besloten onder procedure van dringende noodzakelijkheid de vergunning van de kinderopvang voorlopig in te trekken”, aldus Nele Wouters van Kind en Gezin. “Dat wil zeggen dat een eventueel beroep niet opschortend werkt en de opvang dus gesloten blijft. We begrijpen dat dit voor iedereen een drastische maatregel is zowel voor de ouders als voor de uitbaters van de opvang. We doen dat omdat we absoluut zeker willen zijn dat er eventueel andere kinderen gevaar zouden lopen door onveilige situaties.” Kind en Gezin onderzoekt ondertussen de ware toedracht. “Ik spreek van een incident en niet van een accident omdat we momenteel nog niet weten wat er zich precies heeft afgespeeld in de opvang. We hebben wel al kunnen vaststellen dat er probleem is met het toezicht in de crèche.”

De sluiting is opgelegd voor 3 maanden. “Als de uitbaters aantonen dat ze met alles in orde zijn en alle mogelijke maatregelen hebben genomen, dan bestaat de kans dat ze opnieuw de deuren kunnen openen”, weet de woordvoerster. Kind en Gezin heeft geen weet van eerdere ernstige feiten in Kiekeboe en volgde de opvang dan ook niet speciaal op.

De uitbaters van Kiekeboe willen geen commentaar geven op het incident. Door de sluiting moet ouders die hun kroost onderbrachten in Kiekeboe op zoek naar een andere opvang. “En dat is niet eenvoudig”, zegt burgemeester Dominique Cool (N-VA) van Langemark-Poelkapelle. “In onze gemeente zijn in totaal 10 initiatieven die kinderopvang verzorgen.” De burgemeester gaat ervanuit dat wat zich in Kiekeboe afspeelde een ongeval is. “Ik kan mij niet voorstellen dat iemand dat kindje met opzet pijn zou doen.”

De kinderopvang Kiekeboe bevindt zich in een bijgebouw van de hoeve ‘Mosscher ambacht’. De eigenaars, waarvan de vrouw de kinderopvang uitbaat, zijn de wederopbouwhoeve momenteel nog het renoveren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.