Italianen halen wrakstukken oorlogsvliegtuig op

gf
gf
Redactie KW

Tachtig jaar nadat de Fiat G50 op de grens van Assebroek en Sijsele was neergestort, kwamen Italiaanse oorlogsspecialisten de overgebleven wrakstukken van het toestel in Aalter ophalen. Het is de bedoeling dat het toestel wordt gereconstrueerd.

Op 13 februari 1941 steeg Terent Mario Roncali met zijn jachtvliegtuig op vanop het oorlogsvliegveld van Maldegem om jacht te maken op een vliegtuig dat van over de Noordzee richting Brugge kwam. Omdat de mist te dik werd keerde hij met zijn toestel terug richting Maldegem. Het toestel stortte neer op een weide op de grens van Assebroek en Sijsele. De piloot overleefde de klap niet. In 1980 haalde een landbouwer tijdens werken een deel van het wrak uit zijn grond. Een paar jaar later nam Geert De Neve Uit Aalter die wrakstukken over.

Reconstrueren

Samen met onder anderen Frank Raeman uit Maldegem begon Geert aan een zoektocht naar het verhaal achter de Fiat G50. Na jaren van onderzoek kwamen ze terecht bij het Archivio Storico Federidgi in Pisa. Daar toonden ze onmiddellijk belangstelling voor de wrakstukken. Van dit toestel, dat in 1935 door Fiat werd ontworpen, staat nog een exemplaar in het luchtvaartmuseum in Servië.

Vorige week vrijdag kwamen oorlogsspecialisten uit Italië naar Aalter om er de wrakstukken van het toestel op te halen. Het is de bedoeling dat zij op basis van die stukken het toestel reconstrueren. Voor de onderdelen waarvan er geen wisselstukken meer bestaan willen zij gebruikmaken van 3D-prints. Ze hopen binnen een drietal jaar klaar te zijn met de reconstructie en beloofden een foto van het gereconstrueerde toestel aan Geert en Frank te bezorgen . (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.