Helikopters redden minder mensen door coronacrisis

De NH-90-helikopters moesten in 2020 opvallend minder uitrukken.© BELGA
De NH-90-helikopters moesten in 2020 opvallend minder uitrukken.© BELGA
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De helikopters van Defensie hebben in 2020 opvallend minder mensen moeten redden dan gewoonlijk. De reden? Corona. “Minder mensen bevonden zich in een noodsituatie, mogelijk door onze sterk beperkte verplaatsingen”, aldus het Brugse Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij minister van Defensie Ludivine Dendonder (PS).

Vorig jaar waren er 41 interventies en werden 16 mensen gered, bijna de helft minder dan in 2019. Pillen verwacht echter dat de oproepen en interventies weer zullen stijgen eenmaal we opnieuw ons oude leven oppikken. Het Kamerlid waarschuwt dan ook voor een tekort aan helikopters.

De Belgische Defensie beschikt over vier NH-90-helikopters, waarvan er 24 uur per dag één stand-by staat om tussen te komen via opsporing- en reddingsoperaties. De helikopters worden echter ook gebruikt voor anti-piraterij, observatie en transportopdrachten. “Door het pensioen van de Alouette III-heli gaat vanaf de zomer van dit jaar een NH-90 voor maanden mee op missie op onze fregatten. Reken nog dat deze toestellen uiteraard geregeld in onderhoud gaan, dan mag er niet veel fout lopen of onze reddingsoperaties komen in het gedrang. Eigenlijk zijn vier dergelijke heli’s gewoon te weinig voor alle opdrachten.”

De Brugse politicus pleit dan ook voor de aankoop van extra helikopters en de inzet van drones.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier