Helikopter van voormalig directeur Parkhotel in Kortrijk stort neer in Frankrijk: “Ik kijk al uit naar een andere helikopter”

Luc Vandewalle op het dak van zijn voormalig Parkhotel. © LOO
Redactie KW

Op het vliegveld van Franse Darois, in de buurt van Dijon, stortte de helikopter van Luc Vandewalle neer, de voormalige directeur van het Parkhotel in Kortrijk. In het toestel bevonden zich in totaal vier mensen, waarvan de zesjarige kleinzoon van de piloot. Allen liepen ze beperkte verwondingen op.

Het ongeval gebeurde zaterdag rond 12.30 uur op de middag. Luc Vandewalle stond op het punt om te tanken op het vliegveld van Darois, ten noorden van Dijon. De schroef van het toestel, een Bell 206 Jetranger, raakte bij het dalen het dak van het tankstation en stortte daarop tegen de vlakte.

In de heli zaten piloot Luc, zijn dochter (39), zijn schoonzoon (43) en zijn kleinzoon (6). Alle inzitten konden op eigen kracht uit de helikopter geraken en werden naar het ziekenhuis gebracht. Geen van hen verkeerde in levensgevaar.

“Ik kan alleen melden dat we goed geland waren en plots is de heli zeer erg beginnen schudden en dansen”, klinkt het bij Luc Vandewalle, die al met de helikopter vliegt sinds 1999 en zo al 1.556 uren op de teller heeft staan. “Zo raakte de heli het dak van het tankstation en is die gecrasht. Het gaat zo goed als zeker om een mechanisch defect. De helikopter was zeer goed verzekerd en we hebben een zeer goede engelbewaarder mee aan boord (lacht). De verwondingen zijn gezien de toestand van de heli zeer miniem. Ik heb een dag doorgebracht in het ziekenhuis van Dijon en ook een drug- en alcoholtest ondergaan. Ik kijk al uit voor een andere helikopter. We trachten positief te blijven.”

Onderzoek

Na de crash werd een veiligheidsperimeter ingesteld. Het onderzoek naar het ongeval werd toevertrouwd aan de luchttransportgendarmeriebrigade, een team gespecialiseerd in vliegtuigcrashes.

Luc Vandewalle was directeur van het Parkhotel aan het Stationsplein in Kortrijk, maar zette jaren terug een stap opzij. Hij stond 40 jaar aan het roer van het hotel.

(CM/MD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier